Omfordelingen af elever er grim social politik

Af Mathias Rinaldo, Socialordfører Venstres Ungdom

Lovforslaget vedrørende omfordeling af elever på baggrund af forældres indkomst, er et forslag, som ikke på nogen måde spejler sig i de værdier danske familier har kær. Danmark er et land der trives med personligt ansvar, sund konkurrence og frie valg. Velfærden er skabt for at sikre, at alle borgere kan sikres et serviceniveau og sikkerhedsnet. Men når det kommer til fordeling af elever, som Socialdemokratiet ønsker at gøre på baggrund af forældres indkomst, er der ikke tale om et serviceniveau. I værste fald, et ringe et af slaggens.

Der er tale om en form for social kontrol, hvor man fordeler elever efter det regeringen, menes at være bedst. Det er bare ikke en politik, Venstres Ungdom kan bakke op om. Staten er ikke bedre til at træffe beslutninger. Elever ved bedst selv, hvor de ønsker at studere, lige såvel som de selv ved, hvad de vil læse.

Den mentale trivsel blandt unge er ikke positiv. Det her er langt fra en måde at drive sund unge politik på. Når elever fremadrettet søger optag på sin første prioritering, er de bange for at få afslag fordi deres forældre enten tjener for lidt eller for meget. Sådan en lovgivning klæder ikke Danmark. Hvordan kan vi som samfund ønske at bruge tid på at opveje familiers indkomster og derefter vurdere fordelingen af elever?

En dansk model ville være, at de populære gymnasier styrkes og optaget efter bedst kvalifikation, hvis der er flere ansøgere end pladser. Det er sund konkurrence og frie valg. Vi skal sikre at elever ikke er bundet til deres forældres indkomst, men egne kvalifikationer.

[adning id="17957"]

Fik du læst?