Opgørelse: Kommuner opkræver mange flere skattekroner end de har brug for

Shutterstock

Kommunerne har et likviditetsoverskud på 10.000 pr. borger. Pengene burde sendes tilbage til borgerne, mener økonom.

Af Carsten Steno, carsten@indblik.net 

Kommunerne henter mange flere penge hos skatteborgerne, end de behøver for at klare den daglige drift. 

Nye beregninger viser, at kommunerne ved udgangen af 2020 har et såkaldt likviditetsoverskud på 50 milliarder kroner, der svarer til næsten 10.000 kroner pr. borger. 

Det er penge, der ikke bliver brugt, fordi kommunerne har en aftale med staten om, hvad de må bruge af penge. Men frygten er, at pengene alligevel kommer til at blive brugt på sigt.  

Det er specialmediet NB-økonomi, der har regnet tallene ud for kommunernes likviditet. Det er især den såkaldte udligningsreform, der giver kommunernes en stor overfinansiering. Hvis det fortsætter som nu, så vil kommunerne i 2030 have over 100 mia. kroner liggende i kassen, som de ikke har brug for.

Det kan øge presset fra borgerne på at bruge penge på alle mulige gode og dårlige formål. De forstår nemlig ikke altid, at der er aftaler med staten om kommunernes pengeforbrug, som staten og kommunerne i øvrigt kan beslutte at bryde.

Forskningschef i tænketanken CEPOS Karsten Bo Larsen siger til Indblik, at der er en stor risiko for at de overskydende penge på sigt bliver brugt.

– Kommunerne er i hvert fald ikke meget for at de f.eks. skulle gå til skattelettelser. For den enkelte borger kunne man ellers for pengene sænke skatten med 1.000 kr. om året.

 Der er desuden en risiko for, at kommunernes likviditet er steget yderligere på grund af coronaen. 

Mange kommunale aktiviteter har været standset, f.eks på skoleområdet, hvor skolebørn ikke skal have skolemad. Institutioner har også været lukkede, men forældre har stadig betalt for vuggestue eller børnehave. 

Der foreligger dog endnu ikke tal for kommunernes likviditet i 2021.

[adning id="17957"]

Fik du læst?