Overblik: Sådan bliver genåbningen af Danmark

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Hvad åbner? Og hvornår? Få overblik over den langsigtede genåbning af Danmark her.

Af Claes Theilgaard, claes@indblik.net

Sent mandag aften blev en bred politisk aftale om den langsigtede genåbning af Danmark indgået.

Med få undtagelser skal det danske samfund åbnes helt, når alle over 50 år er vaccineret.

Coronapas bliver dog et krav, og dette skal fremvises for at få adgang til bl.a. restauranter og frisører.

Med andre ord skal man være vaccineret, have overstået coronasmitte eller være testet negativ indenfor 72 timer, før man for alvor kan nyde godt af den gradvise, langsomme genåbning, der nu er indgået politisk aftale om.

Sådan genåbner Danmark

Den såkaldte rammeaftale dikterer, hvad der kan åbne hvornår. Genåbningen vil typisk foregå i intervaller af 14 dage.

Nye Borgerlige er som eneste parti ikke en del af denne aftale. Det skyldes især kravet om coronapas, som partiet er imod, lyder det fra formand Pernille Vermund.

Herunder følger et overblik over genåbningen af Danmark med udgangspunkt i de datoer, hvor gradvise genåbninger er aftalt:

6. april

Den 6. april i år kan liberale serviceerhverv, f.eks. frisører, genåbne.

Derudover kan 5. til 8. klasse komme tilbage med 50 procent fysisk fremmøde. Dvs., at hver enkelt elev kan komme fysisk i skole hver anden uge.

Også på ungdoms- og voksenuddannelser kan eleverne vende tilbage med 50 procent fysisk fremmøde.

Derimod er det på de videregående uddannelser kun afgangselever på uddannelser med meget praktisk arbejde, der kan komme tilbage i skole med 50 procent fysisk fremmøde.

Øvrige studerende på videregående uddannelser må tage til takke med 20 procent fysisk fremmøde. Førsteårsstuderende skal prioriteres særligt højt i den forbindelse, lyder det i aftalen.

Når vaccinationen af de ældste og sårbare borgere samt borgere over 50 år, der ønsker det, er gennemført, er det udgangspunktet, at skoler og uddannelser kan genåbne fuldt ud.

13. april

Den 13. april genåbner handel i indkøbscentre og stormagasiner med et areal på under 15.000 kvadratmeter.

Dog er der indgået aftale blandt partierne om, at indkøbscentre i kommuner med høj smitte er undtaget fra genåbningen. Deres eventuelle genåbning vil blive vurderet af Epidemikommissionen.

21. april

Den 21. april kan indkøbscentre og stormagasiner på over 15.000 kvadratmeter åbne.

Derudover åbnes der for udendørsservering på restauranter, caféer, muséer m.v. Her bliver coronapas et krav, og indendørsservering er stadig forbudt.

Aftalepartierne er derudover blevet enige om at åbne for indendørs idræt i organiseret regi, f.eks. i en fodboldforening, for børn og unge under 18 år. Her er coronapas ikke et krav.

Dog skal det forhandles løbende, hvilke sportsgrene, der må åbnes for, og under hvilke restriktioner, sporten må udøves.

6. maj

Den 6. maj bliver der efter planen åbnet for indendørs servering på restauranter, caféer, spillesteder, biografier og lignende. Her bliver coronapas et krav.

Derudover åbnes der for indendørs idræt for voksne over 18 år, og her er coronapas også et krav.

Det skal forhandles løbende, hvilke sportsgrene, der må åbnes for, og under hvilke restriktioner, sporten må udøves.

21. maj

Den 21. maj, som er den sidste dato i den nye, langsigtede genåbningsplan, åbnes der for alle resterende idræts, fritids- og foreningsaktiviteter. Her bliver coronapas også et krav.

Aftalepartierne er desuden enige om, at der på denne dato skal åbnes for indendørsfaciliteterne i bl.a. zoologiske haver, forlystelsesparker og aftenskoler.

Bliver der lukket ned igen?

Under hele genåbningen vil der stadig gælde vidtgående coronarestriktioner og tiltag, herunder begrænsede åbningstider, mundbindskrav og begrænsninger på antal besøgende m.v.

Samtidig er der i den nye genåbningsaftale mulighed for at lave hurtige, lokale nedlukninger, hvis det bliver vurderet nødvendigt af myndighederne og Epidemikommissionen.

Hvordan sådanne lokale nedlukninger vil tage sig ud, vides ikke på forhånd.

Aftalepartierne forbeholder sig dog muligheden for både at lukke ned og udskyde genåbninger på såvel institutions-, lokalt-, kommune-, landsdels-, eller regionsniveau.

[adning id="17957"]

Fik du læst?