Pensionsselskaber på vej mod private plejehjem 

Det er næsten et nyt område at bevæge sig ind i – finansiering af boliger og plejehjem via danskernes penge i pensionsselskaber. Og det er politisk følsomt
Foto: Forsikring & Pension

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”8960″ img_size=”981×577″][vc_column_text]Underdirektør i Forsikring & Pension Karina Ransby stiller skarpt på fremtidens ældrepleje. (Foto: Forsikring & Pension) [/vc_column_text][vc_column_text]

Pensionsselskaber på vej mod private plejehjem

Det er næsten et nyt område at bevæge sig ind i – finansiering af boliger og plejehjem via danskernes penge i pensionsselskaber. Og det er politisk følsomt.
Af Lars Abild, redaktion@indblik.net
Der kommer mange flere ældre, de helt store generationer er på vej. Det offentlige har ikke de mange milliarder, det vil koste at bygge boliger og plejehjem. Men vi har alle penge i kassen hos pensionsselskaberne. Og de bliver presset til at tjene penge til os, hvilket er svært med den ekstremt lave rente, der sågar kan være negativ, hvilket gør obligationer meget lidt interessante.
Så fokus for pensionsselskaber lige nu er investeringer, der kan give løbende sikre afkast. Eksempelvis husleje fra et plejehjem, som pensionsselskabet har finansieret, stiller til rådighed for en kommune og lader en privat aktør drive.
Men der er overvejelser, om det er den helt rigtige vej at gå, og ikke mindst hvordan det vil blive modtaget på Christiansborg, hvis private plejehjem breder sig med hast, og borgene kan lide at bo der. Efterlader det de offentlige plejehjem på perronen?
Forsikring & Pension er brancheorganisationen for forsikrings- og pensionsselskaber, der blandt andet skriver om sig selv, at man naturligvis varetager branchens interesser – og en af dem er: ”velfærd og tryghed for den enkelte dansker”.
Det kildne spørgsmål
Karina Ransby er underdirektør i Forsikring & Pension, og hun beskæftiger sig blandt andet med fremtidens ældrepleje. Hun overvejer og spørger i et indlæg på Forsikring & Pensions hjemmeside:
”Skal pensionsselskaber bygge plejehjem, og skal forsikringsselskaber udbyde plejeforsikringer, eller er det et brud med den danske velfærdsmodel? Hvad er alternativet? …”.
Til Indblik.net siger Karina Ransby:
”Det er et faktum, at der kommer mange flere ældre fremover, og vi kan se på tryghedsmålinger, at en stor del af befolkningen bekymrer sig for utilstrækkelig ældrepleje, når de bliver gamle. Vi har erfaring med at supplere de offentlige velfærdsordninger. Vi supplerer folkepensionen med arbejdsmarkedspensioner, og for folk i arbejdslivet supplerer vi blandt andet også førtidspensionen med tab af erhvervsevneforsikringer. Spørgsmålet er, om en sådan model også kunne bruges på andre områder, så derfor er det særligt denne aldersgruppe, der har interesse for branchen.”
Regnestykket fra Forsikring & Pension er, at der om 25 år vil være dobbelt så mange danskere over 80 år. Fra en kvart til cirka en halv million, så det er oplagt, at blot selve antallet af ældre, der muligvis bekymrer sig, løbende bliver større.
Der er formentlig en god årsag til, at Forsikring & Pension går med listesko, for de seneste erfaringer viser, at det er et politisk følsomt emne.
Den svenske virksomhed Attendo har bygget og driver et privat plejehjem i Frederikssund, og her har antallet af borgere, der vil bo der, været væsentligt større, end forvaltningen havde forventet.
På grund af retten til det frie valg får de borgere, der vil bo på et privat plejehjem, de penge med sig, som det koster, hvis de var på et af de offentlige plejehjem, en borger ville bo. Beløbet er udregnet af kommunen.
Det efterlader et hul i kommunekassen, mener Dansk Folkeparti. Næstformanden i velfærdsudvalget i byrådet, Susanne Bettina Jørgensen (S), siger til den lokale presse, at hun håber, at søgningen mod det private plejehjem vil finde et ”leje”.
Hun står lige nu med den udfordring, at der er ledige senge på et offentligt plejehjem, men de bliver ikke skåret bort for at minimere nogle af driftsomkostningerne. De bliver sat på standby. Susanne Bettina Jørgensen forklarer det med, at hun synes, det offentlige plejehjem er et godt plejehjem.
Gang i Nordsjælland
Den problemstilling er tilsyneladende ikke aktuel i Gilleleje. Her har datterselskabet i pensionsselskabet ATP – ATP Ejendomme – finansieret et plejehjem med plads til 72 beboere. Det drives af den private OK Fonden. De første beboere flyttede ind for et år siden.
ATP Ejendomme har tidligere meldt ud, at det, at OK Fonden betaler husleje til dem, er lig med det stabile afkast, og de samtidig er med til at løse udfordringen med fortsat flere ældre.
Indblik.net har stillet en række spørgsmål til ATP Ejendomme, der oplyser, at den nye adm. direktør, Martin Vang Hansen, skal gennemgå nogle emner, før han er klar til at melde ud.
At forholdene for at drive private boliger af forskellig slags er bedre i Gilleleje, kan formentlig aflæses af, at OK-Fonden har købt grunden bag plejehjemmet, hvor man selv vil bygge og drive et seniorbofællesskab med plads til 40 borgere.
Men set ovenfra på Frederikssund og Gilleleje er det næppe tvivl om, at ”det frie valg” bliver en omdiskuteret og ikke mindst en politisk sag, og det store antal af ældre, der er på vej, vil skubbe på.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”8225″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”8693″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”8881″][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?