Plejehjemsleder foreslår: Giv bonusser til de plejehjem, der gør det bedst

Foto: Niels Ahlmann Olesen/Berlingske/Ritzau Scanpix

Vi bør måle plejehjemmene på den omsorg de tilbyder, og staten bør uddele bonusser til de plejehjem, der gør det bedst.

Af Sebastian Borgå, sebastian@indblik.dk

Det foreslår sygeplejerske May Bjerre Eiby, som er leder af det private plejehjem Dagmarsminde for demensramte. 

I en kronik med titlen “Så er der serveret – frisk ældrepolitik til dem, der tør” i Berlingske præsenterer hun sin løsning til, hvordan plejehjemmene kan motiveres til at oppe sig på kvaliteten og tilbyde ældre en bedre omsorg.

May Bjerre Eiby foreslår, at kvaliteten af plejehjemmenes omsorg skal måles på adskillige parametre. 

Bonus, hvis en række parametre opfyldes

Konkret mener Eiby, at der gode plejehjem kan få udbetalt en årlig bonus, hvis de f.eks. opfylder kriterier for antallet af infektioner, ulykker, medicinforbrug, frisk luft og nattesøvn.

Hun ser også gerne, at selve beboernes oplevelse af plejehjemmet skal inddrages på følgende parametre som serviceniveauet fra personalet, kvaliteten af maden og de sociale og kulturelle oplevelser, der indgår i plejen.

Hvis staten uddelte bonusser til de plejehjem, som lever op til disse kvalitetsparametre, vil flere plejehjem motiveres til at oppe sig på kvaliteten, mener May Bjerre Eiby.

I dag forholder det sig sådan, at plejehjem får udbetalt det præcis samme beløb, uanset om de svigter deres beboere eller leverer pleje i topklasse.

– Som det er nu, bliver plejehjem, der giver ekstra god omsorg ikke belønnet for deres resultater – mens plejehjem, der forsømmer og krænker deres beboere, minsandten får præcis de samme penge, skriver May Bjerre Eiby i Berlingske.

Vil spare statskassen penge

May Bjerre Eiby frygter ikke, at disse omkostninger til uddeling af bonusser vil være en dyr affære. Tværtimod er hun overbevist om, at det i sidste ende vil kunne spare penge i statskassen.

For plejehjemsbeboernes helbredstilstand afhænger nemlig i høj grad af, hvorvidt de førnævnte kriterier bliver overholdt på plejehjemmene. Derfor vil et øget fokus på at overholde disse resultere i færre indlæggelser på landets hospitaler.

En indlæggelse koster typisk 10.000 kroner i døgnet, mens en plads på et plejehjem ikke engang koster en femtedel af den sum, skriver hun.

Af de penge som spares på indlæggelser, foreslår Eiby, at halvdelen bruges på bonusserne – og den resterende halvdel har statskassen så sparet.

Plejehjemmet Dagmarsminde, som May Bjerre Eiby leder, er kendt for at være et privat plejehjem, som driver ældrepleje på en anderledes måde. 

De fokuserer blandt andet på at hjælpe deres beboere af medicinen og i stedet indføre træning, motion og bevægelse. Plejehjemmet bliver rost bredt for at give særligt god pleje til sine beboere.

For nyligt blev Dagmarsminde portrætteret i den danske dokumentarfilm “Det er ikke slut endnu”.

[adning id="17957"]

Fik du læst?