Professor: Derfor holder regeringens centrale argument for nye restriktioner ikke

Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix

Der er ikke hold i regeringens centrale argument for at indføre nye, vidtgående restriktioner, lyder det fra professor.

Af Sebastian Borgå, sebastian@indblik.dk

På et pressemøde i onsdags sidste uge præsenterede Magnus Heunicke (S) de nye restriktioner, som anbefales af Epidemikommission, hvis medlemmer i høj grad er udpeget af sundhedsministeren selv.

Epidemikommissionen anbefalinger lyder bl.a. på udvidet brug af coronapas på statslige arbejdspladser, uddannelsesinstitutioner, liberale serviceerhverv og i ældreplejen.

Samtidig vil testsvaret i coronapasset være af kortere varighed. Og derudover vil man genindføre mundbind i kollektiv transport, detailhandlen og sundhedssektoren.

Professor: Derfor holder regeringens centrale argument ikke

Men argumentet for at indføre disse vidtgående restriktioner er ganske enkelt ikke korrekt. Det konstaterer Jacob Rosenberg, som er overlæge på Herlev og Gentofte Hospital og klinisk professor på Københavns Universitet. 

Han kommenterer de nye restriktioner i et meget populært Facebookopslag.

Argumentationen, som blev fremlagt på pressemødet, lyder på, at hospitalsvæsenet allerede nu aflyser mange planlagte operationer, og at hospitalerne er enormt pressede på grund af covid-19 patienter.

– Dette er ikke korrekt, skriver Jacob Rosenberg dog. Han tilføjer:

– På min egen afdeling, som vist er Danmarks største kirurgiske afdeling, aflyser vi operationer pga. mangel på anæstesi-sygeplejersker. Ikke pga. corona.

– Det samlede antal indlagte med corona på Herlev Hospital er under 20, og de udgør på ingen måde en belastning for den planlagte kirurgi. Slet ikke. Og det samme mønster ses i hele Region Hovedstaden, og givetvis også i resten af landet, oplyser han.

Der er brug for sundhedspersonale – ikke mundbind

Ifølge ham skal problemet derfor løses ved at sørge for, at der er nok arbejdskraft til bedøvelse på hospitalerne.

– I stedet for at indføre mundbind på et forkert grundlag, så skulle man hellere se på at rekruttere det personale, som vi skriger efter i sundhedssektoren … Så hvis man skal gøre noget ved de planlagte operationer, så handler det om at skaffe personale, som kan sidde og bedøve på operationsstuerne, påpeger han.

“Tosset” regel skal fjernes

Den bedste måde vi kan sikre dette på, er ifølge ham at hente kvalificeret arbejdskraft fra udlandet. 

– Vi må selvfølgelig først se os om i EU, men hvis der ikke er muligheder her, så må vi udenfor EU.

Og hvis det bliver nødvendigt at rekruttere udenfor EU’s grænser, bør vi ifølge ham akut sørge for, at der ikke er regler, som står i vejen for at hente den kvalificerede arbejdskraft.

– Her støder vi så imod den tossede regel med, at man skal tjene ca. 450.000 kroner for at få lov til at være her. Det er hovedrystende skørt i denne akutte situation.

En anden regel han nævner er, at ”der er op til flere års ventetid på at give dansk autorisation til læger udenfor EU, og sikkert også det samme for sygeplejerskerne”.

Så i stedet for at indføre restriktioner på et forkert grundlag, bør vi akut gøre det nødvendige for, at vi kan sikre mere personale i anæstesiafdelingerne. Og det haster, lyder det fra Jacob Rosenberg, som, udover at være overlæge og professor, også er regionsrådspolitiker for Konservative i Region Hovedstaden.

Indblik afdækkede også i forrige uge, at hospitalerne ikke selv er lige så bekymrede for situationen som Sundhedsstyrelsen. 

Hospitalsindlæggelserne i Region Hovestaden, hvor smitten er allerstørst, skal nemlig være 3 – 4 gange så høje, som de var på daværende tidspunkt, for at der reelt kan være tale om et presset sundhedsvæsen, lød det. 

Læs mere om det her.

Epidemikommissionen, som afgav indstilling til at indføre de nye restriktioner, er en kommission, som blev nedsat af Sundhedsminister Magnus Heunicke efter reglerne i epidemiloven.

Den socialdemokratiske regering har stor indflydelse på, hvem der skal være medlem af denne kommission.

Kommissionen har i alt 11 medlemmer. Formanden samt ét medlem er alene udpeget af Sundhedsminister Magnus Heunicke. 

De resterende ni medlemmer er også udpeget af sundhedsministeren med indstilling fra hhv. erhvervsministeren, finansministeren, justitsministeren, Styrelsen for Patientsikkerhed, Sundhedsstyrelsen, Statens Serum Institut, rigspolitichefen, KL og Danske Regioner.

Det fremgår af Sundhedsministeriets hjemmeside.

[adning id="17957"]

Fik du læst?