Professor undrer sig over, at covid-19 skal betragtes som en ”samfundskritisk sygdom”

Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix

Professor i biologi kan ikke se det fornuftige i, at covid-19 skal tildeles særstatus som en ”samfundskritisk sygdom”, oplyser Ekstra Bladet.

Af Sebastian Borgå, sebastian@indblik.dk

Alle Folketingets partier – med undtagelse af Nye Borgerlige – lagde for to uger siden stemmer til, at covid-19 skulle opklassificeres til en såkaldt ”samfundskritisk sygdom” mindst en måned frem.

Det gjorde de på baggrund af en indstilling fra den såkaldte Epidemikommission, som er nedsat af sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

I og med covid-19 nu har status som ”samfundskritisk”, er der nu åbnet for, at der igen kan blive indført vidtgående restriktioner i form af f.eks. forsamlingsforbud, coronapas, nedlukninger og mundbindskrav.

Professor i biologi på Københavns Universitet, Morten Petersen, har dog svært ved at forstå, hvorfor covid-19 skal tildeles særstatus som ”samfundskritisk” igen.

– Vi har skabt en immunitet i en stor del af befolkningen. Man kan altid have en holdning til, hvor mange mennesker må blive syge, men der kommer et tidspunkt, hvor man må spørge, skal vi presse det meget langt under influenza-niveau?, udtaler professoren til Ekstra Bladet.

Det bekymrer ham, at folk under covid-19 har fået et nyt syn på sine medmennesker som potentielle smittebærere. Det er et ”meget usundt” synspunkt, man ikke før har set ved andre sygdomme, tilføjer han.

Et argument der ofte bliver brugt for at indføre nye restriktioner er, at man vil undgå, at hospitalsvæsenet bliver for presset.

Men professoren accepterer ikke præmissen om, at det det er corona, der er skyld i problemerne på hospitalerne. Han mener ikke, at det bør være noget problem for et land som Danmark at have plads til 400 indlagte med covid-19. Og i så fald er det ikke coronaens skyld, men derimod den samlede byrde på hospitalerne der skal kigges på.

Indblik afdækkede i forrige uge, at hospitalerne ikke selv er lige så bekymrede for situationen som Sundhedsstyrelsen. 

Hospitalsindlæggelserne i Region Hovestaden, hvor smitten er allerstørst, skal nemlig være 3 – 4 gange så høje, som de var på daværende tidspunkt, for at der reelt kan være tale om et presset sundhedsvæsen, lød det. 

Læs mere om det her.

Epidemikommissionen, som afgav indstilling til at opklassificere covid-19 til en samfundskritisk sygdom igen, er en kommission, som blev nedsat af Sundhedsminister Magnus Heunicke efter reglerne i epidemiloven.

Den socialdemokratiske regering har stor indflydelse på, hvem der skal være medlem af denne kommission.

Kommissionen har i alt 11 medlemmer. Formanden samt ét medlem er alene udpeget af Sundhedsminister Magnus Heunicke. 

De resterende ni medlemmer er også udpeget af sundhedsministeren med indstilling fra hhv. erhvervsministeren, finansministeren, justitsministeren, Styrelsen for Patientsikkerhed, Sundhedsstyrelsen, Statens Serum Institut, rigspolitichefen, KL og Danske Regioner.

Det fremgår af Sundhedsministeriets hjemmeside.

[adning id="17957"]

Fik du læst?