Regeringen lovede grønne investeringer – bruger alligevel næsten 200 millioner på sort energi i Afrika

Foto: Ulrik Jantzen/Klimaministeriet

Den socialdemokratiske regering investerer nu næsten 200 millioner offentlige kroner i den sorte energikilde naturgas.

Af Philip Friis, philip@indblik.dk 

En dårlig idé.

Sådan betegner professor i energiplanlægning ved CBS, Brian Vad Mathiesen, regeringens nyeste klimatiltag. Det skriver B.T.

Det nye tiltag omhandler en investering i det franske energiselskab Eranova.

Problemet med investeringen er dog, at den netop går til Eranova, da energiselskabet driver naturgaskraftværker i Afrika.

Og derfor er det usikkert, om det overhovedet kan kaldes et klimatiltag, da det drejer sig om en investering i den såkaldte sorte – eller fossile – energitype, som naturgas er.

Investeringen foregår igennem Investeringsfonden for Udviklingsstøtte, og det drejer sig om helt præcist 186,6 millioner skattekroner, der nu går til Eranove.

Hos Konservative undrer man sig over den massive investering.

– Vi har lagt stor vægt på det grønne område og klimatilpasning, så det virker besynderligt. Det vil jeg se nærmere på, lyder det fra Konservatives udviklingsordfører Katarina Ammitzbøll til B.T.

Udviklingsminister Flemming Møller Mortensen (S) er ansvarlig for investeringen, men han er bortrejst og har derfor ikke mulighed for at kommentere sagen.

Da Socialdemokratiet gik til det seneste folketingsvalg tilbage i 2019, var det blandt andet med et fokus på klima samt løfter om grønne investeringer.

Og så sent som ved sin åbningstale i Folketingssalen den 5. oktober i år understregede statsminister Mette Frederiksen, at Danmark skal være et grønt foregangsland.

Siden Socialdemokratiet kom til magten, har regeringen – og særligt klimaminister Dan Jørgensen (S) – været genstand for kritik for ikke at levere de klimatiltag, som blev lovet under valgkampen 2019.

[adning id="17957"]

Fik du læst?