Regeringens rådgivere gør klar til indgreb mod boligmarked i voldsom vækst

Boligudvikling bekymrer - rådgivere vil anbefale indgreb
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Der har været særdeles meget fart på boligmarkedet det seneste år, og nu kan der være indgreb på vej. Det Systemiske Risikoråd forventer på sit næste møde at henstille til, at der iværksættes tiltag.
Det oplyser rådet, der består af repræsentanter fra flere myndigheder – blandt andet Nationalbanken og Finanstilsynet – i en pressemeddelelse tirsdag. Det næste møde afholdes 21. juni.
Rådet blev sat i verden efter finanskrisen og holder øje med trusler mod de danske pengeinstitutter. Nu viser en række indikatorer altså tegn på, at der opbygges risici på boligmarkedet – især i København.
Det er en cocktail af lave finansieringsomkostninger og mulighed for afdragsfrihed, der sammen med en høj efterspørgsel på boliger giver risiko for kraftigt stigende priser og højere gældsætning.
– Rådet ser med stigende bekymring på udviklingen og vil analysere effekterne af forskellige tiltag rettet mod boligmarkedet.
– Rådet forventer på sit næste møde at henstille til regeringen om at iværksætte nye tiltag, der kan begrænse risikoopbygningen på boligmarkedet, lyder det i meddelelsen.
I spidsen af rådet sidder Nationalbankens direktør, Lars Rohde. I sidste uge spåede banken i en ny prognose, at boligpriserne vil stige yderligere i 2021 – men i et langsommere tempo end hidtil.
I analysen pegede Nationalbanken på, at situationen er anderledes end i årene før finanskrisen. En del af forklaring skyldes nemlig en gunstig udvikling – at renterne er lave, og at den disponible indkomst er steget.
Fra februar 2020 til februar i år er et gennemsnitligt hus steget 9,2 procent i værdi. Det viser tal fra Boligsiden, der følger udviklingen. Lejlighedspriserne er steget med 11,7 procent.
/ritzau/

[adning id="17957"]

Fik du læst?