Rock-legende hykler om dyrevelfærd

Musikeren Robert Plant har netop aflyst en koncert på sommerens G! Festival på Færøerne begrundet i landets grindehvalsjagt. Men Led Zeppelin-legenden har ingen betænkeligheder ved at give koncerter i lande med langt større forklaringsproblemer end Færøerne i forhold til dyrevelfærd.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Rock-legende hykler om dyrevelfærd

Musikeren Robert Plant har netop aflyst en koncert på sommerens G! Festival på Færøerne begrundet i landets grindehvalsjagt. Men Led Zeppelin-legenden har ingen betænkeligheder ved at give koncerter i lande med langt større forklaringsproblemer end Færøerne i forhold til dyrevelfærd.
Af Kasper Junge Wester, kjw@indblik.net
Det har givet anledning til både skuffelse og irritation på Færøerne, at Robert Plant og hans backingband Saving Grace i slutningen af februar bekendtgjorde, at deres optræden på den lokale G! Festival til sommer aflyses. Aflysningen skyldes kunstnernes modstand mod den grindehvalsjagt, der gennem århundreder er blevet gennemført på Færøerne.
Under jagten gennes hvalerne ind i en bugt, hvor de med præcis knivføring aflives, før kødet fordeles blandt de deltagende jægere med et minimum af spild til følge. Jagten er berømt og berygtet for at være meget blodig og har flere gange fået dyreretsaktivister op i det røde felt. Blandt andet har det ført til intens mediedækning, når dyrevelfærdsorganisationen Sea Shepherd har gennemført sine ’Operation Bloody Fjords’-kampagner i området. Det er da også en pres fra en NGO – denne gang Blue Planet Society – der har fået Robert Plant og bandet til at aflyse, forlyder det fra festivalledelsen.
Meget af harmen over den færøske fangstpraksis – ikke mindst Robert Plants – bunder imidlertid i uvidenhed og falske påstande, hvilket både det færøske lagting og eksperter på området ofte har påpeget. Blandt andet er havbiolog og hvalentusiast Carl Kinze tidligere gået i rette med påstanden om, at hvalerne lider unødigt. Han lod sig i 2016 interviewe til Jyllands-Posten og bemærkede i den forbindelse om dyrenes lidelser:
”Det foregår for det meste ganske hurtigt og reguleret på Færøerne. Det ser voldsomt ud, men det er også store dyr, og der er masser af blod i dem. Færingerne har gjort meget for at gøre deres fangstpladser egnede til den slags drivfangst. På slagterier i Danmark er der sandelig også blod – vi har bare pakket vores ting væk.”
Festivalleder: Plant er inkonsistent i sine holdninger
Ud over at grindehvalerne altså ikke lider mere end andre slagtedyr, hører det med til historien, at der heller ikke er tale om en truet dyreart. Færingerne fanger således kun cirka 800 grindehvaler om året ud af en samlet population på 780.000. Dertil kommer, at hvalfangsten ikke gennemføres kommercielt, så heller ikke disse argumenter er gangbare for Plant.
Én ting er som bekendt fakta, en anden er moral og holdninger. Men heller ikke her giver den aldrende rocksanger sig selv fast grund at stå på. Han har nemlig tidligere givet koncert i lande med en noget mere tvivlsom dyrevelfærdshistorik end Færøerne. Blandt andet gav Robert Plant og hans daværende band, The Sensational Shapeshifters, i 2014 koncert i Japan, der gentagne gange har mødt international kritik for hvalfangst i både videnskabeligt og kommercielt regi, ligesom også tyrefægtningsbegejstrede Spanien har haft besøg af Robert Plant. Også hvalfangernationerne Island og Norge har lagt grund til koncerter med Plant.
Det hjælper ikke videre på humøret hos festivalarrangørerne på Færøerne. At Robert Plant og bandet Saving Grace vælger ikke at dukke op ligger fast, men festivalleder Sigvør Laksá stiller sig uforstående over for Led Zeppelin-legendens fremgangsmåde, der har gjort det svært at gøre til eller fra:
”Det virker ret uprofessionelt at trække sig fra en booking uden forudgående varsel eller noget forsøg på konstruktiv dialog, hvilket ville have givet os mulighed for at adressere nogle af bekymringerne. Aflysningen virker også holdningsmæssigt inkonsistent, når hr. Plant ingen kvaler har haft med at spille i Norge og Island,” udtaler Sigvør Laksá til gfestival.fo.
Med en aflysning fra festivalens ubetinget største navn har hun fået noget at tænke over i forhold til afviklingen af sommerens festival.
”Det er et stort slag for festivalen, der tvinger os til at genoverveje vores tilgang til, hvordan vi arrangerer G! Festival,” siger hun.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”3510″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”3349″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”2603″][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?