Socialdemokratiet lover tryghed, men på bekostning af hvad?

Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Foreningen Imod Ulovlig Logning med juristen Rasmus Malver i spidsen tabte sidste uge retssagen mod justitsminister Nick Hækkerup i sagen om ulovlig logning af danskere. Lignende sager er allerede dømt ulovlige ved EU – hvorfor ikke her? Sådan spørger Mikkel Kristensen i dette debatindlæg.

Af Mikkel Kristensen, researcher/rådgiver for Bare Snak Podcast

Et bærende element i et demokrati er retten til privatliv. Retten til, at du kan gå alene i fred, retten til at gøre, hvad du vil inde for dine fire vægge og retten til at surfe frit på nettet, så vidt du ikke gør noget strafbart. Det er ikke min sag at blande mig i, hvad du laver. Det kommer ikke mig ved, hvilke hjemmesider du besøger. Det er ikke min ret at vide, hvad du laver.

Såvel som det gælder dig, gælder det også magthaverne. Det er statens opgave at skabe en vis stabilitet og tryghed i samfundet, og derfor har den en række ekstra beføjelser. Den har mulighed for at overvåge dig, den har mulighed for at tvangslukke dit erhverv, den har mulighed for at udøve vold imod dig og den har mulighed for systematisk at udspionere egne borgere, hvis den altså vil.

Staten har mulighed for rigtig mange ting, hvis det er det, den beslutter sig for. Heraf kommer så en anden af statens vigtige opgaver, nemlig at ransage sig selv. En anden af statens opgaver er altså at have et vist moralsk kompas, og en vis fornemmelse for, hvad der er rigtigt, og hvad der er forkert.

Staten har altså besluttet sig for at logge dens borgere. Ikke med noget bestemt formål, men fordi det er praktisk i forhold til terror f.eks. Argumentet er validt, og der er masser af gode grunde til at logge mennesker. Det kan være nyttigt at vide, hvad kriminelle laver. Det kan være nyttigt at vide, hvad en terrorcelle snakker om, og selvfølgelig skal efterretningstjenester have mulighed for det.

Problemet opstår, når staten – med fuldt overlæg – krænker fuldstændigt almindelige, uskyldige borgeres helt grundliggende rettigheder, og en af de mest centrale; retten til et privatliv. Som set før under denne regering, er staten klar over den magt, den har, men er fuldstændig ligeglad med, om dens beføjelser bliver overskredet.

Jeg læste i går et indlæg af Edward Snowden – manden, der afslørede, at der eksisterede et problem med ulovlig logning – hvori han beskriver, hvordan de ægte konspirationer oftest er de mest tydelige. De rigtige konspirationer er dem, som foregår i det åbenlyse. Det er dem, der ikke kræver nogen yderligere forklaring, for sådan er det bare. Det er sådan, maskineriet kører rundt.

På samme måde er det lidt det, der gør sig gældende i denne sag. Lignende sager er som sagt allerede dømt ulovlige, men det forhindrer ikke de danske instanser i at udspionere egne borgere. Politikerne er bekendt med, at det, de har gang i, er ulovligt, og alligevel forsætter den ulovlige logning, fordi sådan fungerer tingene nu engang bare.

Hvis et demokrati er ude på en deroute, starter det altid et sted fra. Ofte starter det med, at borgeres frihedsrettigheder bliver strippet fra dem af en stat, der er fuldt bevidst om, hvad den har gang i. Det ville være en slippery slope at sige, at demokratiet er på en deroute – det skal jeg ikke afgøre. En ting er dog sikkert; der er tegn på det.

Dette indlæg til Indblik.dk er skrevet af en ekstern skribent og repræsenterer dennes egne holdninger. Har du selv noget på hjerte? Send os et debatindlæg her.

[adning id="17957"]

Fik du læst?