Socialdemokratiet vil gøre centralt valgløfte til virkelighed – men et flertal siger fra på forhånd

Foto: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

Meget tyder på, at det bliver svært for den socialdemokratiske regering at få indført et af sine helt centrale valgløfter.

Af Claes Theilgaard, claes@indblik.dk 

Den socialdemokratiske regering arbejder i øjeblikket på at gøre et af sine helt store valgløfter fra valgkampen i 2019 – den såkaldte “velfærdslov” – til virkelighed.

Efter gentagne forsinkelser har finansminister Nicolai Wammen (S) for nyligt præsenteret et forslag til velfærdsloven. 

Lovforslaget lægger op til, at såvel den nuværende regering som kommende regeringer i Danmark skal bindes til ved lov at afsætte og opkræve flere penge til den offentlige sektor, efterhånden som der bliver flere ældre, børn og andre grupper, som kræver ydelser eller hjælp. 

Med andre ord skal enhver regering fremover forpligtes til at lade det offentlige forbrug følge det demografiske træk, dvs. ændringerne i befolkningssammensætningen.

Dette betyder en årlig, “automatisk” milliardregning på op mod tre milliarder kroner, viser tal fra Finansministeriet.

Læs mere om det her.

Selvom velfærdsloven er et af Socialdemokratiets helt centrale påfund, ser det ud til, at regeringspartiet kan få endog meget svært ved at samle et flertal i Folketinget, som vil lægge stemmer til loven.

Forventeligt nok er der modstand mod loven fra Liberal Alliance og Nye Borgerlige.

Bl.a. har den liberale formand Alex Vanopslagh i et debatindlæg her på Indblik kritiseret velfærdsloven, som han kalder “uansvarlig og fantasiløs”.

Læs Alex Vanopslaghs indlæg her.

Derudover har også Konservative og Venstre meldt ud, at de er imod velfærdsloven, om end Venstreformand Jakob Ellemann-Jensen åbner for at bakke op, hvis der bliver indskrevet et skattestop og et vækstkrav i loven.

Nu kan Altinget berette, at også Dansk Folkeparti og Radikale Venstre er skeptiske over for Socialdemokratiets centrale velfærdslov, og dermed tegner sig et flertal i Folketinget imod regeringens velfærdslov.

– Vi er stadig imod en velfærdslov som udgangspunkt. Penge til velfærd skaffes ikke ved en symbolsk lov, men ved at lave reformer, der sikrer økonomi og mennesker til at udføre velfærd, siger Radikales politiske ordfører Andreas Steenberg til Altinget.

Socialdemokratiets politiske ordfører Christian Rabjerg Madsen fortæller til Altinget, at han fortsat håber på en bred aftale trods de negative udmeldinger fra flertallet af Folketingets partier.

[adning id="17957"]

Fik du læst?