Hør artikel
Getting your Trinity Audio player ready...
|
Statsministeriets departementschef Barbara Bertelsen er blevet stærkt kritiseret for sin rolle under minksagen. ”Kommissionen finder samlet set, at Barbara Bertelsen har begået tjenesteforseelser af en sådan grovhed, at der er grundlag for, at det offentlige søger at drage hende til ansvar i anledning af hendes medvirken til brud på sandhedspligten og legalitetsprincippet i forbindelse med pressemødet den 4. november 2020 og den efterfølgende opretholdelse heraf.”
Nu har Medarbejder- og Kompetencestyrelsen indstillet sanktioner, og Barbara Bertelsen modtager en advarsel.
https://www.dr.dk/nyheder/politik/barbara-bertelsen-faar-en-advarsel-efter-minksag
Tidligere justitsminister Søren Pind (V) tager Barbara Bertelsen i forsvar og kalder hende ”sin krigskammerat” og ”en vaskeægte heltinde”. I et interview i Politiken udtalte Pind: ”Når Danmark har klaret coronakrisen bedre end næsten nogen andre lande i verden, er der én person, der hovedsagelig har æren for det, og det er hende”
På den baggrund har Indblik.dk bedt Søren Pind om at uddybe sine overvejelser:
Du er tidligere justitsminister med et godt kendskab til ministerierne. Søren Pind, hvorfor forsvarer du Barbara Bertelsen i sagen om aflivningen af mink?
”Fordi jeg mener, det der foregår, foregår på statsministerens ansvar – og det ansvar forsvinder, når så meget fokus bliver rettet mod embedsmænd.”
Hvad mener du om minkkommissionens konklusioner i forhold til statsministeriet og statsministeriets departementschef?
”Jeg er overrasket over, at ansvarsgennembruddet mellem fagministerier og Statsministeriet kommer nu, efter Finansministeriets skandaløse og hæmningsløse adfærd gennem 00’erne og 10’erne, der blandt andet forårsagede Skats sammenbrud med en omkostning på 100 mia. kr. til følge – alt uden den fjerneste konsekvens. ”
Vil det have en negativ konsekvens for et uafhængigt embedsværk, hvis man bare lader en departementschef blive siddende uden konsekvenser efter en så hård kritik?
”Retssikkerheden dikterer, at tjenestemænd i bestemte sammenhænge har ret til tjenstlige forhør. Vi kender ikke resultatet af et sådant – endsige hvad den ansvarlige styrelse vil indstille. Jeg var kritisk overfor hjemsendelsen af Peter Loft, hjemsendelsen af Thomas Arenkiel og finder også i denne sag, at fokus bør rettes mod de(n) ansvarlige minister. ”
Og så har jeg ikke mere at sige om denne sag.”