Sundhedsstyrelsen går imod regeringen: ”Coronapasset er en politisk beslutning”

Regeringen påstår, at coronapasset baserer sig på sundhedsfaglige vurderinger. Men Sundhedsstyrelsen kalder coronapasset for “en politisk beslutning”.

Af Claes Theilgaard, claes@indblik.net 

Et screenshot af en helt særlig Facebook-kommentar fra Sundhedsstyrelsen har cirkuleret vidt omkring på sociale medier.

Og der er da også god grund til, at Sundhedsstyrelsens svar på en borgers spørgsmål på et af styrelsens Facebook-opslag har vakt opsigt.

– Sidste år klarede vi smitteudbrud med at holde afstand, ordentlig håndhygiejne og bliv hjemme hvis du bliver syg. Det fungerede fint selv om smittetallene var høje og antallet af indlagte var høje. I dette forår er smittetallene lave og antallet af indlagte er også lave. Hvorfor skal vi så have coronapas i år?

Sådan lød spørgsmålet fra Jannie Hansen, hvortil en “Amalie” fra Sundhedsstyrelsen svarede:

– Hej Jannie, Coronapas er en politisk beslutning. Venlig hilsen Amalie, Sundhedsstyrelsen.[/vc_column_text][vc_single_image image=”17577″ img_size=”full” add_caption=”yes”][vc_column_text]Går stik imod regeringens egen udmelding

Den klare udmelding går stik imod den socialdemokratiske regerings egen forklaring om coronapasset.

Siden februar har regeringen nemlig understreget vigtigheden af sundhedsfaglige vurderinger i forbindelse med coronapasset. 

Det skriver Berlingske, der bl.a. fremhæver en pressemeddelelse fra den 3. februar, hvor regeringen selv skriver følgende:

– Regeringen sætter desuden gang i et arbejde med at udvikle et digitalt coronapas, som hurtigt og nemt kan udrulles, hvis den sundhedsfaglige vurdering tillader det.

– Det er afgørende, at en bred anvendelse af coronapas sker på en sundhedsfagligt forsvarlig måde, så kontrollen med epidemien bevares.

Sundhedsstyrelsen vil ikke kommentere sagen

Men Sundhedsstyrelsens klare udmelding på Facebook går altså stik imod regeringens påstande om, at coronapasset baserer sig på sundhedsfaglige vurderinger.

Derfor har Berlingske spurgt Sundhedsstyrelsen ind til, om styrelsen har bidraget med sundhedsfaglige argumenter for – eller imod – coronapasset.

– Det er Sundhedsministeriet, der kan svare på spørgsmål om coronapasset, lød svaret fra Sundhedsstyrelsen.

Overfor samme avis skriver Sundhedsministeriet, at Sundhedsstyrelsen “har ydet sundhedsfaglig rådgivning vedrørende udvikling og brug af coronapasset”, mens selve anvendelsen af passet er dikteret af den politiske rammeaftale, der er indgået.

– Sundhedsstyrelsen vurderer, at både vaccination og test er med til at reducere risikoen for smittespredning, og dermed kan coronapasset bruges som et smitteforebyggende redskab, lyder det endvidere fra ministeriet.

[adning id="17957"]

Fik du læst?