Temperaturen i Romerriget 2 grader højere end i dag

Ny forskning påviser, at den romerske fremgang fandt sted, mens temperaturerne var høje. Da de faldt, faldt også riget sammen.
Foto: Hans Splinter via Flickr

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Temperaturen i Romerriget 2 grader højere end i dag

Ny forskning påviser, at den romerske fremgang fandt sted, mens temperaturerne var høje. Da de faldt, faldt også riget sammen.
Af Kaj Mieritz, kaj@indblik.net
En undersøgelse offentliggjort i Nature Scientific Reports, juni 2020, viser, at den temperatur, som var gældende i det romerske kejserrige, var den højeste i 2.000 år, og den var 2 grader celsius varmere end temperaturen i dag.
En forskerhold under ledelse af professor C. Margaretelli fra universitetet i Perugia, assisteret af forskere fra universiteter i Italien og Spanien, har undersøgt overfladetemperaturerne flere steder i Middelhavet (Sea Surface Temperature, SST) over en tusindårig periode. Det har forskerne været i stand til ved at måle plankton, globigerinoides ruber, i den sicilianske kanal. Den nye viden er sat i forbindelse med andre målinger fra andre områder af Middelhavet.
Som det hedder i forskerrapportens abstrakt:
”Det mest solide billede, som tegner sig ved disse sammenligninger, er en ensartet, permanent varmeperiode under det romerske imperium.  Tallene viser, at tiden under det romerske imperium var den varmeste i de sidste 2.000 år, ca. 2 grader C varmere, end det har været i det sidste århundreder i området. Efter den romerske periode blev klimaet køligere.”
”Vi fremsætter den hypotese, at der er en potentiel sammenhæng mellem det romerske riges højdepunkt og det varme klima, og at Romerriget faldt sammen, samtidig med at klimaet blev koldere,” skriver forskerne.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”5591 “][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=” 7090 “][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”9825”][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?