[vc_row][vc_column][vc_column_text]“Vi har set en kraftig stigning i antallet af konkurser her i starten af året”, lyder det fra firma bag hjemmesiden coronakonkurser.dk.
Af Claes Theilgaard, claes@indblik.net
Risika lever af at lave kredit- og risikovurderinger af virksomheder for bl.a. at vurdere deres risiko for at gå konkurs. Den slags vurderinger leverer firmaet til virksomheder i hele Norden.
Under nedlukningen har firmaet dog også brugt sit knowhow til løbende at overvåge nedlukningens konsekvenser i det danske erhvervsliv, fortæller administrerende direktør og medstifter Timm Jeppesen til Indblik.
Det sker på hjemmesiden coronakonkurser.dk, hvor Risika leverer tal over såvel konkurser som antal virksomheder, der er i likviditetsproblemer.
I skrivende stund har hjemmesiden optalt 7.095 coronakonkurser.
– Vi lavede coronakonkurser.dk en måneds tid inde i første nedlukning. Allerede på det tidspunkt havde vi en nervøs tanke om, at nedlukningen ville føre til konkurser.
– Til gengæld så vi et historisk lavt antal konkurser det første lange stykke tid. Det undrede os – BNP var jo faldet næsten lige så meget som under sidste finanskrise.
– Men nu ser vi effekten af nedlukningen. Vi har set en kraftig stigning i antallet af konkurser her i starten af året, siger Timm Jeppesen til Indblik.[/vc_column_text][vc_column_text]Den administerende direktør fortæller endvidere, at Risikas konkursovervågning først for nyligt har tiltrukket sig opmærksomhed i takt med, at antallet af konkurser er begyndt at stige og medier har advaret om en mulig kommende konkursbølge.
I Risika har Timm Jeppesen og hans kolleger lavet en prognose over antallet af konkurser, som de forventer i år som følge af nedlukningen.
Prognosen tager udgangspunkt i det billede, vi så under finanskrisen og bygger på en antagelse om, at der er en sammenhæng mellem fald i BNP og antal konkurser.
– Vi regner med lige under 13.000 konkurser i år. Der er selvfølgelig en vis usikkerhed forbundet med det, så tallet kan være plus eller minus 2.000 konkurser, fortæller han.
– En af de store jokere er, hvor blød landingen fra hjælpepakkerne bliver, og om der bliver skubbet yderligere til moms- og skatteindbetalinger, siger Timm Jeppesen og tilføjer:
– En anden stor joker er, at iværksætterselskaberne skal udfases til oktober. En ret stor andel af dem har ikke kapital til at blive omdannet til anpartsselskab, og derfor ligger der også her en stor usikkerhedsfaktor.
På coronakonkurser.dk kan man også se, hvilke brancher og geografiske områder, der er hårdest ramt af nedlukningen. Timm Jeppesen fremhæver bl.a. hotel- og restaurantbranchen og påpeger, at antallet af konkurser rammer geografisk skævt.
Hovedstaden alene tegner sig således for 3.720 ud af i alt 7.095 konkurser.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]