Udenrigsminister: Dette notat frikender Mette Frederiksen i sag om muligt grundlovsbrud

Notat: Mette F. havde ikke rådføringspligt inden Israel-rejse
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Udenrigsminister Jeppe Kofod har fundet et notat frem, der ifølge ham frikender statsministeren i sag om muligt grundlovsbrud.
Af Claes Theilgaard, claes@indblik.net
Statsminister Mette Frederiksen (S) er kommet i massiv modvind efter en sag om endnu et muligt grundlovsbrud i forbindelse med den danske coronahåndtering.
Både politiske partier og juridiske eksperter peger på, at hun kan have brudt Grundloven i forbindelse med den vaccineaftale, som hun på Danmarks vegne har indgået med Israel og Østrig.
Det skyldes, at statsministeren ifølge Grundloven er forpligtet til at orientere Udenrigspolitisk Nævn, inden hun træffer større udenrigspolitiske beslutninger. Dog er rådet slet ikke blevet orienteret om vaccineaftalen, lyder det fra flere partier.
Men med et nyt notat kommer udenrigsminister Jeppe Kofod (S) nu sin partiformand til undsætning.
Hun havde nemlig ikke pligt til at rådføre sig med Udenrigspolitisk Nævn inden en rejse til Israel torsdag, skriver han på Twitter på baggrund af et notat, som Udenrigsministeriet og Justitsministeriet har udarbejdet.
Kofod kalder det en “klokkeklar juridisk vurdering”.
– Ikke rådføringspligt i forbindelse med statsministerens rejse. Tidligere statsministre har ikke rådført sig før rejser. Intet modsætningsforhold i forhold til EU, lyder hans opsamling af pointerne fra notatet.[/vc_column_text][vc_wp_text]

[/vc_wp_text][vc_column_text]Det er samlet set vurderingen, at “statsministerens rejse til Israel den 4. marts 2021 ikke indebar beslutninger af større udenrigspolitisk rækkevidde, og at regeringen således ikke havde pligt til forudgående at rådføre sig med nævnet”.
Kritikken har gået på, at Mette Frederiksen har forbrudt sig mod Grundlovens paragraf 19.
På Folketingets hjemmeside kan man læse i kommentarerne til paragraffen, at “det er Folketinget, som lægger hovedlinjerne for landets udenrigspolitik. Langt de fleste udenrigspolitiske beslutninger om aftaler med andre lande skal godkendes af Folketinget”.
I notatet fra de to ministerier bemærkes det, at “der ikke under besøget blev indgået folkeretligt bindende aftaler, og at der derfor ikke opstod spørgsmål om indhentelse af Folketingets samtykke i medfør af grundlovens paragraf 19 stk. 1”.
Af notatet fremgår det også, at der de senere år ikke har været eksempler på rådføring med nævnet om danske statsministres rejser i udlandet.
Mette Frederiksen er også blevet kritiseret for at gå uden om EU-systemet. Men i notatet lyder det, at “besøget ikke strider mod Danmarks forpligtelser i forhold til EU’s vaccinestrategi og må ses som supplement til indsatsen i EU”.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?