Undersøgelse: Disse mundbind kan forværre sygdomsforløb med coronavirus

Foto: Unsplash

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Visse mundbind er det klogest at undgå, viser ny videnskabelig undersøgelse.
Af Simon Riedel, simon@indblik.net 
Det er klogt at undersøge om mundbind indeholder fluorstoffer, inden man køber dem. For nogle af dem kan være behandlet med fluorstoffer for at give en vandafvisende overflade, skriver Forbrugerrådet Tænk. 
Især stofmundbind og dem, der ikke er CE-mærkede, bør man undersøge nærmere. 
Fluorstoffer er uønskede, fordi de er mistænkt for at være hormonforstyrrende og giver et dårligere immunforsvar.  Og netop immunforsvaret er vigtigt lige nu, og det er også grunden til at mange tager D-vitaminer og zink. 
Philippe Grandjean, der er professor i miljømedicin på Syddansk Universitet, har sammen med flere andre gennemført en undersøgelse af plasmaprøver fra 323 forsøgspersoner i alderen 30-70 år, som havde en kendt SARS-CoV-2-infektion. 
Det viste sig at især vesteuropæiske mænd havde højere koncentrationer af de såkaldte plasma-PFAS koncentrationer, der altså er industrielt fremstillede fluorstoffer.
I konklusionen af undersøgelsen fremgår det, at: 
– Forløbet af coronavirus sygdom 2019 (COVID-19) ser ud til at blive forværret af luftforurening, og nogle industrielle kemikalier, såsom de perfluorerede alkylatstoffer (PFAS’er), er immuntoksiske og kan bidrage til en sammenhæng med sygdommens sværhedsgrad, som man kan læse i rapporten her.   
De mennesker, der har været gennem hårde sygdomsforløb i forbindelse med corona havde højere indhold af fluor i kroppen, var konklusionen. 
Philippe Grandjean fandt “en klar sammenhæng” mellem de hårdere COVID-19-forløb og et almindeligt fluorstof kaldet PFBA. 
– PFBA er kendt for at blive akkumuleret i lungerne langt mere end andre fluorstoffer, som ellers forekommer i højere koncentrationer i blodet. Derfor giver det mening, at der er en sammenhæng med COVID-19, der går i lungerne, udtaler Philippe Grandjean til Videnskab.dk
Stoffet findes også i husstøv, emballage og regntøj. Og det er i øvrigt et industrielt stof, som EU vil have fjernet. 
Forbrugerrådet Tænk beroligede sidste år med, at de store forhandleres engangsmundbind ikke indeholdt fluorstoffer. 
Tænk skrev dog, at de havde set eksempler på internationale virksomheder, der reklamerede med, at deres mundbind indeholdt fluorstoffer, for at gøre dem vandafvisende. 
Men langt de fleste på markedet er CE-mærkede og ifølge Lægemiddelstyrelsen betyder det, at de ikke indeholder skadelige stoffer.  
Tænk anbefaler, at man vasker stofmundbind ved 60 grader i maskinen før brug, da de kan indeholde restkemikalier som overskudsfarve eller formaldehyd. 
Hos Miljøstyrelsen kan man læse, at stofferne ikke forekommer naturligt og at de i øvrigt anvendes som smudsafvisende overfladebehandling af tøj, tæpper og andre tekstiler som imprægnering af papir og pap. [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?