Vi skal passe godt på vore veteraner – de har sat livet på spil for Danmark

Gerth Berthelsen er seniorsergent ved Livgarden i Høvelte, og har i syv år ledet Veteranprojekt Grønland. Hvert år tager omkring 10 veteraner nordpå for at skabe opmærksomhed om grønlandske veteraners vilkår, og samtidig arbejde med mentalt helbred for de deltagende veteraner på turen.
Seniorsergent Gerth Berthelsen i Nuuk Fjord med Veteranprojekt Grønland. Foto: Terry Leon Pedersen
Hør artikel
Getting your Trinity Audio player ready...

Da seniorsergent Gerth Berthelsen startede Veteranprojekt Grønland i 2018, var det et udspring af Danmarks Veteranpolitik, som blev vedtaget få år inden. På daværende tidspunkt havde Forsvarets veteraner ikke samme rettigheder hvis de boede i Grønland, som hvis de boede i Danmark, og dét var et konkret indsatsområde for projektet.

I dag har det ændret sig, men der er stadig meget at arbejde med for veteraner i både Danmark og Grønland:

“Formålet er stadig det samme, at give psykisk kampskadede og tjenestegørende veteraner et mentalt frirum, og derudover er at det at tale de grønlandske veteraners sag”, udtaler Berthelsen til Indblik.

Men i år er der sket en stor ændring for projektet, for folkene bag Veteranprojekt Grønland er atter sendt i tjeneste for Danmark – de skal etablere kontakt til Forsvarets veteraner i Grønland. Den veteranindsats, som er blevet opbygget i Danmark, findes nemlig ikke i hele rigsfællesskabet, og der findes ikke et komplet overblik over veteraner i det grønlandske:

“Der ligger en større opgave for Veteranprojekt Grønland, da der er afsat midler via Finansloven til at kortlægge veteranerne i Grønland, samt deres forhold som veteraner i Grønland”, siger Berthelsen, som udtrykker tilfredshed med projektets udvikling gennem årene:

”Vi kan se at der er kommet markant mere opmærksomhed omkring veteraner i hele rigsfællesskabet”, siger han og glæder sig over støtten og interessen for projektet:

”Virkelig positivt, der er ikke mange der ved noget om veteraner i Grønland, men der er reel interesse hos dem vi har talt med”, udtaler han.

Den største politiske drivkraft bag beslutningen om at kortlægge grønlandske veteraner, er MF Aaja Chemnitz. Hun er valgt for det grønlandske parti Inuit Ataqatigiit, der er på venstrefløjen i grønlandsk politik. Hun udtaler til Indblik:

“Det er midler jeg har fået afsat, så det har været afgørende for mig, at sikre afdækning, men vi har faktisk fået afsat mere end forventet, så vi vil kunne tage initiativer overfor veteraner med det samme. Det glæder mig”, siger Chemnitz og udtrykker stor tilfredshed med Veteranprojekt Grønlands arbejde:

“De laver en vigtig indsats for at bygge bro mellem veteraner i Grønland og Danmark og de har sammen med mig været med til at synliggøre veteraner, få ændret loven og få afsat midler til initativer. De er en helt central samarbejdspartner for mig, da ingen kan gøre alt alene, men sammen er vi nået langt”, siger hun.

Grønlandsk natur booster veteraners mentale helbred

Ud over det politiske arbejde med at øge opmærksomheden omkring grønlandske veteraner og deres vilkår, handler Veteranprojekt Grønland i stor grad også om at arbejde med både skadede og tjenestegørende krigsveteraner.

Derfor foregår en stor del af projektets grønlandsture ude i de grønlandske fjelde, hvor veteranerne kan vandre, gå med på jagt eller fiske i fjordene. Og det er i særdeleshed turen ud i den grønlandske natur, der ifølge Berthelsen har en særligt positiv effekt på veteranerne:

“Det er et stykke arbejde der bliver lavet af veteraner for veteraner. Vi har gennem de sidste 7 ture set at det kan gøre en forskel for både psykisk kampskadede og tejenestegørende veteraner”, siger Berthelsen og uddyber:

“For langt de flestes vedkommende, så når veteranerne ud af den direkte opmærksomhed og over i den spontane opmærksomhed. Den spontane opmærksomhed tillader at alarmberedskabet sænker sig. Der bliver således plads til bedre søvn og plads til at indgå i nogle positive sociale relationer, som vi kan se faktisk bliver vedligeholdt efterfølgende”

“Det er gået super godt, og vi er blevet meget klogere på naturens lindrende effekt på psyken”, siger Berthelsen til Indblik.

Det positive indtryk bekræftes til overmål af Terry Leon Pedersen, der er overkonstabel af første grad og veteran fra Kroatien, Bosnien og Irak. Han har været med på turen til Grønland flere gange, og udtaler til Indblik:

”Grønland er for mig en mental vasketur”, siger han og fortsætter:

”Jeg får sovet igennem den uge om året. De dage uden netværk og telefon i naturen gør mirakler for min mentale tilstand. Der bliver renset ud og roen falder på hele systemet. Har været priviligeret med at være afsted flere gange. Første tur er jeg overbevist om var med til at redde mit liv, da jeg – herhjemme – stod i et stort sort hul uden udsigt til bedring”, udtaler han.

”Brugte, og bruger stadig, et usb-stick med fotos fra Grønland, til at få tankerne fyldt med positiver og på den måde komme gennem og ud af mørke tanker”, afslutter Terry Leon Pedersen.

Der er i Danmark registreret godt 42.000 krigsveteraner siden 1948, men det totale tal vurderes at være omkring 60.000. Efter endt udsendelse modtager soldater i dag automatisk Veterankortet, som er det synlige bevis på, at bæreren er krigsveteran.

“Vi ved lige over 100 har et veterankort, men vi har en formodning om at vi mindst har 150 veteraner i Grønland. Vi skal naturligvis kende det korrekte tal for at kunne sikre en bedre indsats overfor veteraner i Grønland”, siger Aaja Chemnitz til Indblik.

Man begyndte først at registrere veteranerne elektronisk i 1992, hvorfor tallet er behæftet med omfattende usikkerhed. Det samme gælder for Grønland, hvor 117 veteraner er registrerede per maj 2024.

Det totale antal veteraner i Grønland er endnu ukendt.

[adning id="17957"]

Fik du læst?