G20-landene lever slet ikke op til Parisaftalen om klimaet

Organisationen Climate Transparency konstaterer, at 19 af de 20 lande, der skrev under på Paris-klimamål, yder økonomisk støtte til deres egne olie-, kul- eller gas-sektorer.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

G20-landene lever slet ikke op til Parisaftalen om klimaet

Organisationen Climate Transparency konstaterer, at 19 af de 20 lande, der skrev under på Paris-klimamål, yder økonomisk støtte til deres egne olie-, kul- eller gas-sektorer.
Af Kaj Mieritz, kaj@indblik.net
Verdens rigeste lande, de såkaldte G20-lande, vil ikke opfylde klimamålet fra Paris-topmødet i 2015 om at reducere den globale opvarmning til 1,5 grad celsius i år 2100. Det fremgår af en rapport, som organisationen Climate Transparency har udarbejdet, og som det europæiske nyhedsmedie Euractiv refererer.
Nye forudsigelser regner med, at den globale gennemsnitstemperatur vil være 2,7 grader højere i 2100 end nu. Det er 0,1 grad mindre, end man beregnede i 2018, men langt fra målet om en reduktion ned til 1,5 grader, som man satte på klimatopmødet i Paris.
Rapporten viser, at Corona-pandemien har betydet, at CO2-udledningen fra G20-landene vil falde med 7,5% i 2020. Men faldet vil blive udlignet de følgende år, fordi mange af de økonomiske genstartspakker i landene vil indeholde støtte til fossil energi.
Mindst 19 af de 20 lande har valgt at støtte deres nationale olie-, kul- og gassektor. 14 af landene har reddet deres nationale luftfartsselskaber med store støttebeløb uden ”grønne” betingelser, og kun 4 lande har givet flere støttebeløb til grønne sektorer end til sektorer, som udleder meget CO2.
Fossile brændsler udgør stadig 81,5% af verdens totale energiforbrug, og forbruget af olie og gas stiger årligt med henholdsvis 3% og 1%.
Skal man nå reduktionsmålene fra Paris-topmødet, skal kul være udfaset som energikilde i 2040. Men ifølge Climate Transparencys rapport er der kun fem G20 lande, der har sat udfasning af kul i 2040 som mål i deres nationale politik. Tendensen blandt landene er nærmest, at man skifter fra kul til olie og gas i stedt for at skifte til vedvarende energi.
Andelen af vedvarende energi steg i 19 af de 20 lande og udgør nu 27% af energiskabelsen i G20-landene. Men intet af landene har sat målet for vedvarende energi så højt, at det kan medvirke til at nedbringe til globale opvarmning til 1,5 grader.
Rapporten konstaterer, at heller ikke EU ikke er på en vej, som vil føre til målet. Dog nævner rapporten, at udledningerne af drivhusgasser pr. indbygger i EU er faldet det seneste tiår, og at EU ligger bedre end G20-landenes gennemsnit.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][qk_post id=” 7109 “][/vc_column][vc_column width=”1/3”][qk_post id=”7204 “][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”7980”][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?