[vc_row][vc_column][vc_column_text]Socialistisk Folkepartis EU-parlamentsmedlem Kira Marie Peter-Hansen kalder til kamp for de små virksomheder, der lider under nedlukningen.
Af Simon Riedel, simon@indblik.net
Det siges, at det er i nøden, man lærer sine venner at kende, og de kommer nu fra Socialistisk Folkeparti i den globale krise, vi befinder os i. Kira Marie Peter-Hansen, der er medlem af Europa-Parlamentet for SF, skrev et opslag på Facebook, der kom til at give genlyd:
“Der er noget galt på et dybere plan! 200 millioner mennesker risikerer at blive skubbet ud i fattigdom som følge af coronakrisen …
… mens milliarderne ruller ind hos rigmænd som Jeff Bezos.
Formuen hos verdens ti rigeste mænd er faktisk steget så meget under coronakrisen, at de kunne betale for corona-vacciner til alle i hele verden OG sørge for, at ingen blev skubbet ud i fattigdom af krisen.
Og efter den regning ville de stadig være rigere, end de var, da krisen begyndte.
Jeg gentager: Der er noget galt på et dybere plan!
Udgangspunktet for hendes udsagn var en artikel i Kristelig Dagblad 25. januar med teksten:
“Rapport: Milliardærer trives under corona – fattige lider:
Milliardærer som Amazons Jeff Bezos og Tesla-grundlægger Elon Musk har set deres formue vokse under pandemien.Til gengæld risikerer over 200 millioner mennesker at blive skubbet ud i fattigdom på grund af coronakrisen. Det fremgår af en rapport fra hjælpeorganisationen Oxfam, som er udgivet op til dette års digitale Davos-møde i Verdens Økonomiske Forum (WEF), der begynder mandag.”
– Det er absurd, at vi midt i en af de største kriser nogensinde kan se, at den globale superelite har øget deres formuer væsentligt, udtaler Kristian Weise, generalsekretær i Oxfam IBIS til Kristelig Dagblad og fortsætter:
– Flere hundrede millioner af mennesker har mistet deres arbejde og indtægtsgrundlag og risikerer snarere at dø af det end af coronavirusset selv. Men verdens rigeste mærker knapt, at vi står midt i en krise.
Indblik har talt med Europaparlamentsmedlemmet Kira Marie fra SF, der vil arbejde for at små virksomheder og forretninger også eksisterer i fremtiden.
– Det er vigtigt at vi har lokalområder der fungerer, det betyder meget for de borgere, så man kan sørge for at børnene bliver der, når de vokser op, og at der er nogle skoler og virksomheder der fungerer. Det er vigtigt med lokalområder – det ville være ærgerligt hvis giganter som Amazon skal til at lukke alle vores lokalsamfund, siger Kira Marie, der selv er vokset op i Værløse.
Hun mener byerne bliver triste, hvis alle de små butikker forsvinder, bymidter blev tomme og det kun var koncerner som Matas og Normal, der kunne overleve.
– Jeg synes man som forbruger skal tænke over, hvor man lægger sine penge og samtidig også sikre, at der er nogle fair spilleregler. Det er jo alt andet lige sværere at være en lille skobutik der ligger på en hovedgade der skal konkurrere med en milliardforretning, der underbetaler deres arbejdere.
Og i den svære tid, danskerne er i lige nu, mener hun at der også er en bevægelse væk fra byer og til land;
– Det er mit indtryk, jeg oplever at flere vil gerne købe lokalt., vil vide hvor vores varer er produceret og bidrage til et socialt økosystem uden at skulle lyde alt for halalhippieagtig. Og vi har oplevet under coronakrisen at mange synes det er rart, at alt ikke er i så højt tempo. Og at folk kan lide at bo i de mindre byer, hvor de kender deres nabo. Det er jo meget vigtigt i sådan en tid, siger Kira Marie, der også mener at små virksomheder skal have bedre sociale sikkerhedsnet og mulighed for barselsordninger samt mere risikovillig kapital.
Rapporten fra Oxfam dokumenterer, at mennesker rammes meget skævt økonomisk af coronavirussen:
– Coronavirussen er en ulighedsvirus. I næsten alle verdens lande risikerer vi, at pandemien vil få uligheden til at stige – både økonomisk, socialt og kønsmæssigt. Coronakrisen risikerer at blive verdens mest ulige krise nogensinde og er verdens mest globale krise nogensinde.
– Skabelsen af progressive, retfærdige og velfungerende skattesystemer, herunder en retfærdig fordeling af indkomst og formue, større beskatning af arbejdsfrie-indtægter samt større gennemsigtighed for at bekæmpe korruption og skattely, kan man læse i Oxfams rapport.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]