Astrid Krag påstår, at presset på de svenske hospitaler stiger. Men det passer ikke, viser en gennemgang af coronatallene.
Af Philip Friis, philip@indblik.net
I et Facebook-opslag fra den 28. april skriver den socialdemokratiske social- og ældreminister, Astrid Krag, at ”presset på hospitalerne (i Sverige, red.) stiger og stiger – ikke mindst på intensivafdelingerne”.
Men situationen ser en del anderledes ud i virkeligheden, fremlægger økonom og specialkonsulent i tænketanken Cepos, Jonas Herby.[/vc_column_text][vc_column_text]
Sender en kærlig tanke til vores broderfolk i Sverige, som lige nu er meget hårdt ramt af corona ?? ❤️ ??
Mens…
Slået op af Astrid Krag i Onsdag den 28. april 2021
[/vc_column_text][vc_column_text]Herby har i et selvstændigt indlæg fra den 30. april på bloggen Punditokraterne.dk kigget på tallene for Sverige, og de stemmer ikke overens med ministerens konklusion.
– Jeg ved ikke, hvilke data Astrid Krag har adgang til, men kigger vi på de officielle tal, er der intet der tyder på, at presset er stigende. Snarere tværtimod, skriver Jonas Herby og fortsætter:
– Efter at have været stigende i en lang periode under Sveriges tredje bølge, er antallet af indlagte den seneste tid faktisk faldet.
I en række tabeller gennemgår han coronasituationen i Sverige, som den så ud omkring den 30. april, hvor indlægget blev udgivet.[/vc_column_text][vc_column_text]Her fremgår det tydeligt, at presset på de svenske hospitaler er faldende, fremlægger Herby, idet antallet af indlagte er faldet. Endvidere er også smittetallet og positivprocenten faldet.[/vc_column_text][vc_single_image image=”18818″ img_size=”full” add_caption=”yes”][vc_single_image image=”18824″ img_size=”full” add_caption=”yes”][vc_column_text]- Der er altså intet, der tyder på, at Astrid Krag har ret, når hun siger, at ”presset på hospitalerne (i Sverige] stiger og stiger – ikke mindst på intensivafdelingerne.”
– Og så kan man jo begynde at gætte på, hvorfor hun alligevel vælger at skrive det, men det vil jeg lade læseren om at gøre, skriver Jonas Herby og fortsætter:
– Der er imidlertid ingen tvivl om, at Sverige har haft langt flere smittede end Danmark. Både i december-bølgen og i den tredje bølge, der startede omkring starten af februar. Og det kan nemt få den uopmærksomme læser til at tro, at nedlukningen virker.
Men inden man konkluderer dette, bør man se på tallene for Tyskland, som Jonas Herby også oplister i sit indlæg.
– Tyskland har haft en nedlukning, der i store træk minder om den danske. Og en dødelighed, der i store træk minder om den svenske. Så måske skulle Astrid Krag hellere have sendt de pæne tanker mod Tyskland, hvor antallet af indlagte på intensiv ikke er begyndt at falde (om de fortsætter med at stige er endnu uvist), skriver han.
Indblik har henvendt sig til Social- og Ældreministeriet for en kommentar, men ministeriet oplyser, at Astrid Krag ikke “har mulighed” for at kommentere på sagen.
– Ministeren har ikke mulighed for at deltage, lyder det fra ministeriets pressetjeneste uden yderligere uddybning.