To nye målinger slår fast: Danskerne er imod politikernes tvangsfordeling af barsel

Foto: Shutterstock

To nye målinger viser, at danskerne siger nej tak til tvangsfordelt barsel.

Af Benjamin Vejsager, benjamin@indblik.dk

For lidt over en uges tid siden kom landets arbejdsgivere og lønmodtagere – repræsenteret af hhv. Dansk Arbejdsgiverforening og Fagbevægelsens Hovedorganisation – til enighed om en ny barselsaftale, bakket op af et politisk flertal, der dikterer nye forhold på barselsområdet. 

Aftalen tvangsfordeler – eller øremærker – 11 ugers barsel til både far og mor. Det betyder, at moren som nu har ret til fire ugers barsel inden fødslen, og begge forældre har to uger efter fødslen. Derefter har begge forældre ret til yderligere ni ugers øremærket barsel. Hvis faren ikke bruger de 11 uger, vil de bortfalde.

Læs mere om aftalen her

Næsten hver anden er imod den nye barselsaftale

Nu viser en ny måling fra Voxmeter foretaget af Ritzau, at 45 procent af danskerne ikke synes, at det er en god idé at øremærke 11 ugers barsel til far. Samtidig er 30 procent for idéen, og hver tredje er hverken for eller imod.

Det skriver Jyllands-Posten.

Målingen er taget i tidsrummet fra den 15. til 21 september og indeholder svar fra 1.000 repræsentative respondenter. 

Philip Rosenbaum, der er adjunkt ved Økonomisk Institut på Copenhagen Business School, mener, at øremærkning er den rigtige vej at gå, såfremt man ønsker, at mændene skal tage mere af barslen. 

– Alle erfaringer fra andre lande viser, at måden, vi kan få flere fædre til at tage barsel, er netop ved at øremærke. Andre tiltag har virket mindre, siger han i et interview til Jyllands-Posten. 

Efterfølgende henviser han til Norge, Island og Sverige, der har en større mængde af øremærket barsel til mænd. 

– I Sverige, Norge og Island ser vi mange flere mænd tage barsel, og delen af barslen, der bliver taget af mænd, er højere end i Danmark.

Dugfrisk måling tyder på endnu større modstand

En helt dugfrisk måling foretaget af Gallup for Berlingske spørger ind til det mere generelle spørgsmål om, hvorvidt staten bør lovgive om barsel.

– Hvor enig eller uenig er du i, at fordeling af barsel ikke er et anliggende, der bør lovgives om?, lyder spørgsmålet i meningsmålingen.

I målingen svarer 72 procent af de adspurgte, at de enten er “enige” eller “overvejende enige” i, at fordeling af barsel er en beslutning, den enkelte familie selv bør træffe.

12 procent er “overvejende uenige”, mens ti procent er “uenige”. De resterende seks procent svarer “ved ikke”.

Berlingskes måling er foretaget blandt 1.088 repræsentativt udvalgte vælgere i Danmark på 18 år eller derover.

Den nye barselsaftale mangler stadig at blive stemt igennem i Folketinget.

[adning id="17957"]

Fik du læst?