Drama i den svenske Rigsdag: Afstemning om mistillidsvotum på baggrund af svensk bandekriminalitet mangler én stemme

Oppositionspartierne i Sverige ønsker at vælte den siddende justits- og indenrigsminister Morgan Johansson, og har derfor opstillet et mistillidsvotum, dog mangler de lige nøjagtig én stemme.

Af Philip Friis

Klokken 12:00 i dag afholdes en kontroversiel afstemning om et mistillidsvotum i den svenske Rigsdag.

Det drejer sig om en afstemning omhandlende mistillidsvotummet mod Sveriges justits- og indenrigsminister, Morgan Johansson fra de svenske Socialdemokrater, skriver DR.dk.

Afstemningen er faldet på plads efter et tumultarisk forløb i svensk politik, der blandt andet indebærer et ønske om mere bekæmpelse af bandekriminalitet.

Det ene oppositionsparti Sverigedemokraterne har nemlig nu igennem længere tid udtalt, at de langt fra er tilfredse med Johanssons bidrag til bekæmpelsen af bandekriminaliteten i Sverige, der igennem de seneste år er steget markant.

Sverigedemokraterne mener, at Johanssons som justits- og indenrigsminister ene og alene står med ansvaret for at skulle handle på området, og dette er de yderligere oppositionspartier Kristendemokraterne, de Liberale og Moderaterne enige med.

Kontroversiel i form af grundlag

Hvorfor, at afstemningen om mistillidsvotummet især er kontroversiel, skyldes dets grundlag.

Normalt opstilles et mistillidsvotum først, når en siddende minister har brudt loven i form af handling uden lovhjemmel, eller tilbageholdt vigtig information, som det var tilfældet med Danmarks miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen tilbage 2016.

Dengang var det de Konservative, der efter et forløb med tilbageholdte informationer omhandlende et miljøregnskab, valgte at udtrykke mistillid til den siddende Venstre-minister.

Partiets formand, Søren Pape Poulsen, udtalte dengang, at Kjer Hansen havde givet offentligheden et indtryk af, at miljøregnskabet i landbrugspakken var bedre, end det reelt set var.

Grundet dette faktum, udtaler den dansk-svenske professor emerita i statskundskab på Stockholm Universitet Drude Dahlerup til DR, at mistillidsvotummet i den svenske Rigdag, kan tolkes tolkes som en markant optrapning af konfliktniveauet i svensk politik.

Ydermere mener Dahlerup, at oppositionspartiernes udmeldinger er et træk, der allerede kan tilkobles det svenske valg, der skal afholdes i september i år.

Én afgørende stemme

De fire oppositionspartiet har dog ikke nok stemmer til direkte at kunne afsætte Johansson, og faktisk er det så spændende, at de kun mangler lige nøjagtig én stemme.

For at kunne fælde Johansson, skal der nemlig bruges 175 stemmer, og i alt har partierne kun 174 stemmer ud af Rigsdagens i alt 349 stemmer.

Dette har således rettet søgelyset på løsgængeren Amineh Kakabaveh, der med sin ene stemme kan være fuldstændig afgørende for den siddende ministers skæbne og den svenske regerings fremtid.

[adning id="17957"]

Fik du læst?