[vc_row][vc_column][vc_column_text]
New York Times presset i redaktionelt dilemma
En populær amerikansk blogger har fjernet hele sin blog for at hindre avisen New York Times i at publicere hans fulde navn.
Af Morten Okkels, mok@indblik.net
Hvornår skal et medie insistere på at bringe det fulde navn på en person omtalt i en artikel? Det presseetiske spørgsmål er blevet en sag hos New York Times i den kendte avis’ omtale af Scott Alexander og hans populære blog, Slate Star Codex.
Bloggens indlæg er siden 2013 linket til af millioner af sider på internettet, hvor især kritiske bemærkninger til feministisk identitetspolitik er blevet udbredt. Desuden er bloggen bemærket for at have ret i nogle betragtninger om corona tidligt i forløbet, hvad der gav anledning til New York Times’ henvendelse.
Problemet går ud på, at Scott Alexander er ophavsmandens for- og mellemnavn, mens han holder sit efternavn privat. Det skyldes især, at han i sit civile liv er psykiater og ikke ønsker, at hans patienter er orienteret om hans politiske og personlige overvejelser.
Efter sin kontakt med New York Times har Scott Alexander fået at vide, at avisen vil bringe artiklen med hans fulde navn, som man er bekendt med. Det påbyder avisens egne retningslinjer. Hans modtræk har foreløbig været at nedtage hele Slate Star Codex. Som han forklarer på det eneste indlæg, som i skrivende stund er tilgængeligt:
”Efter at have overvejet mine muligheder er jeg endt den beslutning, som I ser nu. Hvis ikke der er nogen blog, er der ikke nogen historie. Ellers vil historien i det mindste være nødt til at omfatte en diskussion af New York Times’ strategi med at doxxe tilfældige bloggere for klik.”
Doxxing, som Alexander refererer til, er den politiske metode, at man offentliggør personlig information på folk med upopulære holdninger, f.eks. hvor de bor eller arbejder. Resultatet er ofte en øget risiko for vold, trusler eller karrieremæssige problemer. Scott Alexanders politiske indlæg har allerede givet ham ubehagelige beskeder.
Nu venter en beslutning fra New York Times, om man vil bringe artiklen, og i givet fald med eller uden Scott Alexanders efternavn. Udgangspunktet er, at folks fulde navne nævnes. Det er en almindelig diskussion, hvornår særlige hensyn bør medføre en undtagelse. For nylig har Pressenævnet givet en klager medhold i, at hans navn skal fjernes i Jyllands-Postens materiale om en narkosag, som han var involveret i som ung mand.
Scott Alexanders sag er en anden vinkel på det kendte tema, fordi det ikke er noget syndigt eller forkert, han ønsker delvis anonymitet omkring.
”At blive straffet for forbrydelser ville være, hvad man kunne forvente, men jeg er ikke villig til at blive straffet for mine fortjenester,” skriver han.
En række andre bloggere har publiceret støtteindlæg til fordel for Scott Alexander med titler som ’New York Times, Please Do Not Threaten The Safety of Scott Alexander By Revealing His True Name’ og ’New York Times Killed Slate Star Codex’, ligesom en række twitterindlæg kritiserer New York Times.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_raw_html]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[/vc_raw_html][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Andre, mest i kommentarfelterne, er på New York Times’ side og påpeger, at Scott Alexander selv har valgt at blande sig i debatten, samt at det stadig vil være muligt at søge sig frem til hans fulde navn på nettet. Angående det sidste fastholder Scott Alexander, at det stadig gør en forskel for ham og hans arbejde med psykiatriske patienter, om navnet står ligeud i spalterne hos en verdenskendt avis.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”5638 “][/vc_column][vc_column width=”1/3”][qk_post id=”5723 “][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”6731”][/vc_column][/vc_row]