Afsløring: Statsministeriet overvejede at sende militæret ind for at gasse alle danske mink allerede i september 2020

Foto: Shutterstock

Interne mails afslører, at Statsministeriet allerede tidligt i 2020 var interesseret i at aflive alle danske mink.

Af Claes Theilgaard, claes@indblik.dk

Afsløringerne fortsætter med at vælte frem i Minkkommissionen. 

Fredag er der således blevet vist interne mails frem under kommissionens afhøringer, som viser, at Statsministeriet allerede den 30. september 2020 var interesseret i at få aflivet alle danske mink – og at man var klar til at sætte militæret ind for at få det gjort.

Det skriver Ritzau.

Det er bemærkelsesværdigt, da det først var den 4. november 2020, at statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde beordrede alle danske mink aflivet.

Mail afslører: Statsministeriet ville gasse minkene allerede i september

– MUJ har fået særskilt tilbageløb på denne. Tilsyneladende meget tæt på, at STM sendte militæret ind for at gasse alle mink i aften, står der således i en mail fra den 30. september, som blev sendt fra Finansministeriets departementssekretær til fire forskellige embedsmænd i ministeriet.

MUJ står for Martin Ulrik Jensen, der er afdelingschef i Finansministeriet, mens STM både kan dække over statsministeren – altså Mette Frederiksen – og Statsministeriet.

Daværende fuldmægtig, Casper Mondrup Dahlmann, var en af modtagerne af den opsigtsvækkende mail og blev fredag afhørt om netop denne.

Han kunne over for Minkkommissionen ikke uddybe mailens indhold yderligere, men fortalte dog, at den efter hans opfattelse var et referat af en diskussion i regeringens økonomiudvalg.

Om statsminister Mette Frederiksen selv deltog i mødet, ved Casper Mondrup Dahlmann tilsyneladende ikke. 

Bag om Minkkommissionen

Minkkommissionen er netop nu i gang med en lang række afhøringer, der skal afdække, hvad der er sket i minkskandalen, hvor regeringen ifølge flere af landets førende juraprofessorer har gjort sig skyldig i hele tre grundlovsbrud

I løbet af foråret næste år forventes kommissionen at afslutte sit arbejde.

Kommissionen skal foretage retlige vurderinger af, om embedsmænd har gjort noget ulovligt, men en evt. rigsretssag mod f.eks. statsminister Mette Frederiksen er en politisk beslutning.

Kommissionens medlemmer består af landsdommer Michael Kistrup (formand), professor Helle Krunke og advokat Ole Spiermann.

Ifølge kommissionens vidneliste skal Mette Frederiksen afhøres den 9. december.

Indkaldte vidner i kommissionen er hverken underlagt sandhedspligt eller vidnepligt.

[adning id="17957"]

Fik du læst?