[vc_row][vc_column][vc_column_text]
Atomkraft-startup rejser ny kapital
Copenhagen Atomics er gået i gang med at rejse 12 mio. euro (90 mio. kr.), som skal finansiere udviklingen af en saltsmeltereaktor. En prototype skal være klar i 2022, men den skal i første omgang ikke producere kernekraft, men teste alle reaktorens øvrige systemer.
Af Kaj Mieritz, kaj@indblik.net
Den kapitalrejsning, Copenhagen Atomics er i gang med i øjeblikket, har som mål at skaffe mellem 2 og 4 millioner euro (15-30 mio. kr.). I første omgang har man søgt tilsagn om kapital fra en lukket kreds, og det har givet et tilfredsstillende resultat. Inden 2022 skal der rejses 90 mio. kr.
”Vi har haft forespørgsler ude hos omkring 100 interessenter, og over halvdelen har tilkendegivet, at de vil tegne kapital,” siger stifter og formand for bestyrelsen Thomas Jam Pedersen. Nu går man så videre med et offentligt udbud.
”Vores finansieringsplan har tre ben, fortæller Thomas Jam Pedersen. ”Første ben er tilførsel af privat kapital, som er det, vi har gang i lige nu. Andet ben er indtægter fra salg en række komponenter til saltsmeltereaktoren, som vi har udviklet her i virksomheden. Tredje del er indtægter fra forskningsfonde, hvor Copenhagen Atomics bl.a. fik 7,5 mio. kroner fra Innovationsfonden. Forskningspengene er fordelt over to et halvt år og omfatter samarbejde med virksomhederne Alfa Laval, Sintex og Danmarks Tekniske Universitet.
1:1 reaktor – minus atomfission
Målet er at bygge en 1:1-reaktor og have den klar i 2022.
”Målet er i første omgang at kunne teste alle funktioner i reaktoren – lige med undtagelse af selve fissionsprocessen i saltsmelten,” siger Thomas Jam Pedersen.
”Denne fremgangsmåde betyder, at vi kan gå nogenlunde hurtigt frem og have testet alle funktioner grundigt, inden vi skal i gang med den meget komplicerede proces med at søge om tilladelse til at teste en atomreaktor.”
Denne tilgang til udviklingen af reaktoren er en naturlig proces som følge af den strategi, man valgte i virksomheden.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”7515″ img_size=”750×470″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]
Foto: Copenhagen Atomics
”Vi har valgt en anderledes tilgang til processen end de fleste andre af de virksomheder, som arbejder med udvikling af nye reaktordesign,” fortæller Thomas Jam Pedersen. ”Vi har valgt at udvikle enkeltdele til reaktoren, og så teste dem igen og igen. Vi har udviklet en pumpe til saltsmelte med en temperatur op til 700 grader, vi har udviklet en metode til at rense salt, så det kan bruges i reaktoren, vi har udviklet et måleinstrument, som giver os mulighed for at holde styr på alle isotoperne inde i den radioaktive saltsmelte i realtid, og vi har udviklet et saltsmelte-testloop, som kan anvendes af alle de virksomheder, som arbejder med det.”
Disse produkter skaffer Copenhagen Atomics indtægter. De kan enten sælges, eller bruges til test, som andre forsker-grupper bestiller hos CA og betaler for.
Visionen
Målet for Copenhagen Atomics er at bygge fremtidens grønne og sikre atomkraftværk. Det er et lille kraftværk, som kan produceres på samlebånd og stuves ned i en 40 fods container. Energien på 100 MW kommer fra en saltsmeltereaktor, som anvender thorium som fissions-materiale. Reaktoren arbejder ved atmosfærisk tryk, og derfor er risikoen for ulykker minimal. Den kan heller ikke smelte ned, da reaktorens indhold allerede er flydende, og ved uheld flyder massen ned i en tank under reaktoren og størkner. Som al atomkraft udleder værket ikke CO2. Der vil være radioaktivt affald ved processen. Men det radioaktive affald behøver kun opbevares sikkert i 300 år. Det radioaktive affald fra traditionelle kernekraftværker kræver typisk opbevaring i 100.000 år eller mere.
Der finder rundt omkring i verden en snes projekter, som arbejder med at udvikle saltsmeltereaktoren, og en håndfuld af dem arbejder ligesom Copenhagen Atomics med at anvende thorium for brændstof i stedet for uran. De arbejder på en model, hvor man skal bruge en smule plutonium for at sætte processen i gang, og den henter man fra det radioaktive affald fra de eksisterende affaldsdepoter. Derfor kalder virksomheden også sin reaktor for en ”waste-burner”, den kan nemlig gøre det økonomisk og teknisk muligt at brænde den værste del af traditional atomaffald ned til fissionsprodukter, som også kun skal opbevares sikkert i 300 år i stedet for 100.000 år.
Copenhagen Atomics blev etableret som et slags fritids-projekt for en række unge forskere i 2014, men det blev hurtigt alvor, og i dag er det en regulær startupvirksomhed med en halv snes årsværk beskæftiget.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”3009″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”4493″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”6851″][/vc_column][/vc_row]