[vc_row][vc_column][vc_column_text]
Australsk parlamentsundersøgelse slår fast: Atomenergi det mest sikre
En australsk undersøgelse konkluderer på baggrund af data fra MIT, at atomenergi er den mest sikre energiform. Derfor bør især små kraftværksmoduler vinde indpas, argumenterer parlamentsmedlem Ted O’Brien.
Af Kasper Junge Wester, kjw@indblik.net
Atomkraft er det klart mest sikre valg, hvis man sammenligner alle tilgængelige energiformer. Det er konklusionen på en australsk parlamentsundersøgelse, der baserer sig på data fra det amerikanske eliteuniversitet MIT (Massachusetts Institute of Technology).
Selv hvis man medregner atomkatastrofer som Fukushima- og Tjernobyl-ulykkerne i henholdsvis 2011 og i 1986, har atomkraft den laveste dødelighed af alle energiteknologier, fremgår det af undersøgelsen. Derfor bør atomkraft også tages seriøst og indgå i Australiens energipolitik fremadrettet, sagde parlamentsmedlemmet Ted O’Brien fra det liberale parti Liberal National Party for nylig under en optræden i Sky News-programmet ”The Kenny Report”.
Her kom han også ind på, at diskussionen om fremtidens energikilder hæmmes af, at atomenergi har fået et uretfærdigt dårligt ry i den offentlige debat.
”Den virkelige nyhed er ikke, at atomenergi er rent og sikkert, men snarere den store diskrepans mellem folks opfattelse af atomenergi og den videnskabelige evidens,” sagde Ted O’Brien.
For mange fejlslutninger og fordomme i den offentlige debat
Ted O’Brien er selv stor fortaler for at implementere atomenergi, som endnu ikke er en del af australsk energipolitik, men netop er blevet lagt frem som en potentiel fremtidig energikilde. Han håber, at undersøgelsens resultater sætter skub i de politiske overvejelser.
Først og fremmest håber O’Brien dog, at undersøgelsen kan bidrage til at ændre på folks opfattelse af atomenergi som farligt og risikobetonet. Det ærgrer den australske politiker, at atomenergi ofte fremstilles karikeret og visuelt præsenteres med store, rygende køletårne. Atomindustrien er i dag et helt andet sted og teknologien er både anderledes sikker og væsentlig mere effektiv, end den var engang, mener han.
”Du kan se på Godzilla-filmen eller The Simpsons. Den her negative udlægning har længe været en del af popkulturen. Det er et af de problemer, vi har haft i energidebatten: Der er for mange fejlslutninger. Det er vigtigt, at vi dropper fordommene og holder os til den videnskabelige evidens,” argumenterede O’Brien i Sky News-programmet, hvor han særligt fremhævede mindre kraftværksmoduler.
Netop små decentrale kraftværker, der produceres ét sted og kan flyttes til steder, hvor der et behov, udpeges af mange som den teknologi, der har det allerstørste potentiale. Tidligere har både den canadiske minister for naturresourcer og hans amerikanske modstykke gjort klart, at man satser kraftigt på denne nye atomteknologi, ligesom et konsortium med Rolls-Royce i spidsen allerede fra 2029 skal levere strøm til britiske husstande.
Ingen ønsker sig sovjetteknologi
Særligt to forhold har banet vejen for, at atomenergi i dag er det bedste valg, mener O’Brien, der i ”The Kenny Report” uddybede dem begge:
”Det første er klimaforandringerne: Jo mere vi er nødt til at reducere CO2-udledninger, des mere bliver atomenergi det oplagte valg. Det andet forhold er teknologien: Folk forestiller sig af og til disse store, rygende kraftværker, når de tænker atomkraft. Det er vi ikke interesseret i. Ingen ønsker sig gammel teknologi fra Sovjet-æraen. Vi kommer i stedet til at se små modulreaktorer, som forventeligt produceres som ”hyldevarer” allerede fra midten af tyverne. De bygges på fabrikker, placeres på en lastbil og kan køres ud og sættes til,” sagde Ted O’Brien.
”De kan placeres i afsidesliggende egne og levere strøm til mindre byer, eller de kan afsalte vand.”
O’Brien fremhævede også de øvrige fremtidsperspektiver, der følger med en implementering af atomteknologi.
”De nye teknologier, som regeringen har lagt frem til overvejelse, er en mulighed for at sikre, at vi fortsat kan dekarbonisere økonomien, samtidig med at vi får billig elekricitet, som gør vores industri internationalt konkurrencedygtig og skaber jobs.”[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”4721″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”7446″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”7845″][/vc_column][/vc_row]