Barbara Bertelsen fortsætter som Danmarks højest placerede embedsmand. Hos Transparency International er de forundrede.

På en demokratisk målestok nærmer vores land sig måske regimer, vi normalt ikke ønsker at sammenligne os med…
Hør artikel
Getting your Trinity Audio player ready...

Transparency International er en international organisation, som bekæmper korruption, herunder også politisk korruption og lignende.

Organisationen er startet i 1963 og har til huse i Berlin. Hvert år udarbejdes en liste over korruptionen i alverdens lande og Danmark ligger blandt de højest rangerende hvad angår gennemsigtighed og ordentlig i centraladministrationen.

I dag udtrykker Transparency International forundring over, at en embedsmand kan forsætte på en af landets tungeste poster på trods af, at en nedsat kommission har udtalt så stærk kritik af vedkommendes embedsførelse – og peget på en disciplinærsag – som tilfældet er med Barbara Bertelsen.

Allerede før Minkrapportens fremkomst var organisationen opmærksom på regeringens ageren under Coronakrisen.

Der kan citeres fra Transparency Internationals hjemmeside:

”Da Danmark lukkede ned, lukkede regeringen sig om sig selv – hvem der besluttede hvad, og ikke mindst hvorfor, kom ikke frem på statsministerens mange pressemøder. Åbenhed er afgørende for, at vi kan have tillid til de restriktioner og begrænsninger af vores frihed, som en krise medfører.”

På regeringens pressemøde i dag frikendte Mette Frederiksen reelt Barbara Bertelsen og de andre embedsfolk, som Minkkommissionen har sat i et kritisk lys – inklusive Thorkild Fogde, Rigspolitiets chef.

Statsministeren sparker hele spørgsmålet til hjørne ved at henvise til Medarbejder- og Kompetencestyrelsen, der er systemets HR-afdeling – og et underordnet organ.

Medarbejder- og Kompetencestyrelsen kan få et år til at gå med sagen…

Sammenfattende kan man sige, at Mette Fredriksen fortsatte sin arrogance og udtrykte sin magtfuldkommenhed på dagens pressemøde.

Efter statsministeren således har frikendt sig selv og de embedsfolk, der blev kritiseret i kommissionens rapport, er det kun Radikale, der kan bringe sagen videre til en juridisk bedømmelse.

Her er der stemmer i baglandet, man kan fæste sin lid til:

  • Det radikale hovedbestyrelsesmedlem Keld Marstrand Wang mener, at det drejer sig om selve retsfølelsen i Danmark og anbefaler en advokatundersøgelse.
  • Jesper Trolle – ligeledes hovedbestyrelsesmedlem – citeres på DR for udtalelsen: ”Ellers får vi amerikanske tilstande, hvor man bare holder med dem på sin egen fløj, og så er man fuldstændig ligeglad med, hvad der er op og ned.” Derudover mener Trolle, at Radikale Venstre bør være hævet over, at de er støtteparti for Mette Frederiksens regering, og dermed ikke tage hensyn til hende af den grund.
  • Tidligere udviklingsminister Christian Friis Bach er også fortaler for en advokatundersøgelse.

Radikale vil antageligt komme med en indstilling i løbet af lørdag.

Bliver det en indstilling på linje med de røde partier – SF og Enhedslisten – har vi som befolkning kun den mulighed at stemme på nogle andre partier end regeringens og dets støttepartier…

[adning id="17957"]

Fik du læst?