Biden vil give 11 millioner ulovlige indvandrere statsborgerskab

Til stor forskel fra tidligere lovforslag om immigration indeholder Bidens reform ikke øget grænsesikkerhed.

I løbet af sine første dage i præsidentembedet planlægger Joe Biden at sende en omfattende lovpakke til Kongressen.
Det sker for at imødekomme et længe ventet ønske om at få gennemført en immigrationsreform, herunder en mulig vej til statsborgerskab for anslået 11 millioner migranter, der opholder sig i USA ulovligt.
Det fortæller rettighedsaktivister, som er i kontakt med Biden og Kamala Harris’ overgangshold.
Lovforslaget vil også omfatte en kortere vej til statsborgerskab for hundredtusinder af unge, der kom til USA ulovligt som børn, og som til en vis grad er beskyttet under Daca-ordningen.
Daca står for “Deferred Action for Childhood Arrivals” (udskudt handling for ankomne børn, red.).
Biden åbner også for hurtigere statsborgerskab til visse frontlinjearbejdere, hvoraf en stor del er migranter.
Til stor forskel fra mange tidligere lovforslag om immigration – vedtaget under både demokratiske og republikanske administrationer – indeholder Bidens lovpakke ingen planer om øget grænsesikkerhed.
Det fortæller Marielena Hincapié, der er administrerende direktør for et center, der giver juridisk hjælp til migranter, og som har drøftet spørgsmålet med Bidens ansatte.
Immigrationsreformen fra Biden og Harris er den mest gennemgribende og omfattende af sin slags siden præsident Ronald Reagans i 1986, der gav tre millioner mennesker, der opholdt sig i USA ulovligt, lovligt ophold.
Ifølge Bidens plan vil immigranter efter fem år være berettiget til permanent opholdstilladelse og til amerikansk statsborgerskab efter yderligere tre år.
Men selv med Demokraterne i Det Hvide Hus og med et snævert flertal i både Repræsentanternes Hus og Senatet står lovforslaget formentlig over for måneder af politiske uenigheder i Kongressen.
/ritzau/dpa

[adning id="17957"]

Fik du læst?