Bitcoin og andre kryptovalutaer vinder indpas

Bestræbelserne på at regulere markedet for kryptovalutaer betyder, at de får stadig større betydning, siger en af Danmarks førende eksperter på området, Lasse Birk Olesen.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Bitcoin og andre kryptovalutaer vinder indpas

Bestræbelserne på at regulere markedet for kryptovalutaer betyder, at de får stadig større betydning, siger en af Danmarks førende eksperter på området, Lasse Birk Olesen.
Af Kaj Mieritz, kaj@indblik.net
Der er i dag store bestræbelser på at regulere de såkaldte kryptovalutaer, så de kan indgå i de normale finansielle markeder. Den første af slagsen, bitcoin, har eksisteret siden 2009, og der er efterhånden en større forståelse af, hvad krypto- eller virtuelle valutaer er for størrelser, og hvordan de virker. Ifølge Wikipedia er der i dag ca. 6.000 forskellige kryptovalutaer.
I dag er det muligt på den danske netbørs Coinify at købe og sælge kryptovalutaer og betale med danske kroner, euro, dollar eller en fjerde helt normal valuta. Man kan få betalingskort til sin bitcoin-konto. Der er også et antal butikker, som modtager betalinger i bitcoin eller andre kryptovalutaer, hvoraf også etherum, XRP og tether har en vis udbredelse. Men bitcoin er langt den mest udbredte.
Den liberale ingeniør Lasse Birk Olesen var en af de første i Danmark, som interesserede sig for det nye valuta-fænomen i slutningen af 00’erne, og han var med til at oprette Coinify i 2014. Virksomheden beskæftiger nu ca. 30 ansatte og driver foruden valutabørs også udvikling af betalingsløsninger. Lasse Birk Olesen var en af stifterne af selskabet og var produktchef der i perioden 2014 til 2017.
”Det var vigtigt for os fra starten at signalere, at vi ønskede at drive en virksomhed, som var transparent, og som var indstillet på at efterleve myndighedernes krav til finansielle virksomheder,” siger Lasse Birk Olesen til Indblik.net. ”Netop fordi udstedelsen af kryptovalutaer er uden for nationale myndigheders kontrol og dermed kunne tænkes anvendt til hvidvask og narkohandel, var det vigtigt at være åbne om alt, hvad vi foretog os.”
Det var betydet, at Coinify bl.a. har samarbejdet med Nets og fået kapitalindskud fra den svenske SEB (Skandinaviska Enskilda Banken).
Kryptovalutaer eller digitale valutaer har nu eksisteret en halv snes år som et marginalt fænomen, men det bliver det ikke ved med. Deutsche Bank har netop udgivet en rapport, hvor man forudser, at der i 2030 vil være 200 millioner brugere, der har en elektronisk pung og bruger digitale valutaer. Det er det firedobbelte af antallet af brugere i dag.
Der er efter bankens opfattelse to grunde til denne udvikling. Den ene er, at Facebook er færd med at udvikle sin egen digitale valuta, libra, og den anden er, at Kina er i færd med at opbygge en officiel digital yuan, som støttes af den kinesiske centralbank.
”Hvis firmaer, som handler med Kina, tvinges til at anvende den digitale yuan, så vil dollarens overherredømme som reservevaluta forsvinde,” står der i bankens rapport.
Faktisk tror banken på ”at digitale penge bliver mainstream i løbet af to år”.
Banken støtter sin forudsigelse på en række menings-undersøgelser, man har foretaget i Kina, Italien, Frankrig, Tyskland, USA og Storbritannien. Det skyldes ikke mindst holdningen blandt de unge og relativt ”millennials”. En tredjedel af dem er holdt op med at anvende rede penge og bruger digitale penge i stedet.
De fleste af de ca. 6.000 krypto-valutaer har det til fælles, at de ”mines”, altså udstedes via nogle algoritmer, som kræver voldsom stor computerkraft at løse. At alt går rigtigt til, kontrolleres af de omgivende blockchains, som gemmer al information om, hvem der udsteder de digitale penge. Og informationerne her kan ikke fjernes.
Der er en række danske virksomheder, som arbejder med digitale valutaer. Det er bl.a. Maker DAO, som Lasse Birk Olesen også har været en del af. Her arbejder man på udbredelsen af stabil digital valuta, som hedder DAI, og som har en fast kurs 1=1 over for dollar.
Netop stabiliteten kan være problematisk: 1 Bitcoin kostede 177 dollars i januar 2015 – og 20.000 dollars i december 2017. I dag er prisen mellem 8.000 og 9.000 dollar.
Man kan også nævne Chainalysis.com – yderligere en dansk virksomhed i feltet.  Virksomhedens mission er ”building trust in blockchain”, og som der står på virksomhedens hjemmeside, har man ekspertise i finansiel kriminalitet og blockchain-analyse. En er virksomhedens kunder er Europol.
Lasse Birk Olesen nævner en række grunde til, at digitale valutaer vinder frem:
De kan anvendes som investering til at afbalancere en portefølje i normale værdipapirer. Det kan virke som en slags digitalt guld.
De kan anvendes som sikker betaling ved nethandel.  En stor del af svindelen på nettet tager udgangspunkt i, at man kan annullere en handel betalt med kreditkort inden for seks måneder og få pengene retur. Svindlerne køber en vare, sælger den hurtigt videre i løbet af nogle dage, og forlanger derefter den oprindelige købesum tilbage fra første sælger. Den trafik kan ikke lade sig gøre, hvis varen er betalt med digital valuta.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”2312 “][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=” 5591 “][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=” 6333″][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?