Brugerbetaling på CO2

Otto Brøns-Petersen og Karl Iver Dahl-Madsen er måske kontroversielle, men vigtige stemmer i klimadebatten. Det beviste de senest torsdag aften i København.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Brugerbetaling på CO2

Otto Brøns-Petersen og Karl Iver Dahl-Madsen er måske kontroversielle, men vigtige stemmer i klimadebatten. Det beviste de senest torsdag aften i København til Blå Bar hos Musen & Elefanten.
Af Morten Okkels, mok@indblik.net
Kuglerne var støbt torsdag aften på Musen & Elefanten i det indre København. Med to herrer, der talte tidens ånd imod, fri rygning og et publikum i høj grad bestående af Nye Borgerlige kunne det næsten ikke blive mere politisk ukorrekt.
Aftenens hovedpersoner var Otto Brøns-Petersen, analysechef i den borgerlige tænketank Cepos, og Karl Iver Dahl-Madsen fra den nystiftede forening Klimarealisme, og temaet var en borgerlig klimapolitik, som den forhåbentlig kan se ud i fremtiden.
”Et af de første råd, alle læger giver en, er: Lad være med at gøre skade! … og det er lige præcis det, klimaproblemet handler om, for man kan næsten ikke blande sig i det uden at gøre masser af skade. Da jeg ikke er politiker, er mit bedste råd om klimapolitik: Gør ingenting! Der er ingen trussel mod menneskeheden,” sagde Karl Iver Dahl-Madsen.
Det måtte han efterfølgende uddybe. Det er jo konventionel politisk logik, at nogen må gøre noget. Mente han godt nok, at borgerlige skal blæse på klimaudfordringen?
”Jeg synes, vi skal tage klimaudfordringen alvorligt. Men vi skal ikke gøre det på den måde, som vi nu hører om, at vi skal overgå venstrefløjen og sige, jorden går ikke under om ti år, men allerede om fem år eller på fredag. Den kan vi alligevel ikke vinde. Vi skal tage det alvorligt ved at forholde os til virkeligheden, som den er, ikke ved at bruge planøkonomi,” sagde Dahl-Madsen.
Priser på CO2 er vejen frem
Men der var tiltag i luften. Som så ofte før, kan mekanismer kendt fra markedet også gøre en forskel her.
”Det er priserne, der er den helt afgørende mekanisme i, at vi har et så avanceret samfund, som vi har i dag. Som økonomen F.A. Hayek sagde, prissystemet er et mirakel. Hvis det var noget, vi havde skabt bevidst, i stedet for at vi bare kom til at bruge det, havde vi betragtet det som en af menneskets helt store opfindelser,” sagde Otto Brøns-Petersen og fortsatte.
”Det ved vi jo som borgerlige … og pointen er, når vi snakker klima, gælder præcis det samme. Nu er der jo ikke en automatisk markedspris på CO2, så derfor skal prisen skabes blandt andet i kraft af en afgift. For så får man skabt incitamentet til at have klima med i alting.”[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”3450″ img_size=”750×470″ add_caption=”yes”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”23px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Brugerbetaling
Vent lidt, tænkte nogen i selskabet. Var det lige en mand fra Cepos, der kunne se perspektivet i skatter og afgifter?
”Der har været meget tale om afgifter, og hvordan de er noget venstreorienteret. Der vil jeg så sige, man skal nok ikke se det her som en traditionel skat, men mere betragte det, ligesom man ser på brugerbetaling i den offentlige sektor,” sagde Otto Brøns-Petersen.
Der var ikke stor opposition i selskabet mod en kulstofskat – eller nogen uenighed i, at det næppe lader sig gøre globalt. Der var dog noget diskussion blandt deltagerne, hvad provenuet fra sådan en skat skal bruges til. Om det skulle gå til klimarelaterede formål, forskning og udvikling af teknologier – eller, som det traditionelt hedder sig i borgerlige kredse, at pengene ligger bedst i borgernes lommer. Også forsamlingens behag ved atomkraft viste, at det ikke var en helt repræsentativ forsamling på værtshus.
Torsdag aftens event var en del af konceptet ’Blå Bar’, som værtshuset Musen & Elefanten i Vestergade, København, kører med borgerlige temadebatter og debattører. Aftenens ordstyrer var 180Graders chefredaktør Claes Kirkeby Theilgaard, og hans eget spørgsmål var, hvad de to herrer syntes om Greta Thunberg (efterfulgt spredt mumlen, anstrengt latter, ’åh nej’ fra salen).
Greta Thunberg
”Jeg synes ikke, det er Thunberg, der er problemet. Det er den status, hvor hun har fået, hvor alle mulige mennesker sidder og lytter til hendes gospel,” sagde Karl Iver Dahl-Madsen og blev suppleret af Cepos’ analysechef:
”Hendes alarmisme er den forkerte vej at gå, hvad hun anbefaler, er den forkerte vej at gå. Men altså – hun er 16 år gammel og engageret politisk, det er fint nok, jeg har ikke noget at udsætte på hende. Det er alle os andre, der er noget galt med, når vi tager hendes idéer så alvorligt og infantiliserer hele diskussionen,” sagde Brøns-Petersen.
Klimarealisme begynder i øvrigt at tegne medlemmer, oplyste Karl Iver Dahl-Madsen, inden han sluttede af med de populære linjer, at man kan narre nogle mennesker noget af tiden, men ikke alle mennesker hele tiden.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”1812″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”1742″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”1150″][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?