En ubehagelig sandhed er ved at åbenbare sig for stadigt flere: Regeringen holder danskerne for nar. Spørgsmålet er, hvor længe det kan fortsætte, skriver chefredaktør Claes Theilgaard i denne analyse.
Af Claes Theilgaard, claes@indblik.dk
Regeringen må tro, at danskerne er meget dumme. Eller også har den bare rigtigt meget at skjule.
Det må være konklusionen efter den seneste uges skandaløse udvikling i sagaen om mink og slettede SMS’er.
Personligt tror jeg mest på, at der er tale om en blanding af to ovennævnte mulighed. Ellers ville man ganske enkelt ikke give sig i kast med et coverup præget af så tykke bortforklaringer og så mange logiske brister, som regeringen har gjort.
Det hele stinker efterhånden så meget, at selv regeringens støttepartier ikke længere køber den. Og det siger ikke så lidt.
Lad os lige opsummere, hvor vi står i sagen om minkskandalen og det efterfølgende coverup.
Mens statsminister Mette Frederiksen og hendes embedsfolk endnu ikke har forklaret, hvorfor man reelt slettede SMS’erne, viser det sig nu, at de potentielt afgørende SMS’er ikke kan genskabes.
Med andre ord: Coveruppet er komplet, og potentielt vigtigt bevismateriale kan ikke indgå i Minkkommissionens undersøgelse af skandaleforløbet, hvor et tocifret millionantal dyr og et helt erhverv blev udryddet og hvor Grundloven blev brudt på adskillige punkter.
De fleste andre ville stoppe legen her, men Mette Frederiksen og den socialdemokratiske regering kan tilsyneladende godt lide at lege med ilden.
Mandag kom det nemlig frem, at regeringen helt skandaløst har tilbageholdt nyheden om dette – at de slettede SMS’er ikke kunne genskabes – til efter kommunal- og regionalvalget.
Ifølge justitsminister Nick Hækkerup er dette sket af “praktiske hensyn og kalenderhensyn”, og statsministeren istemmer da også, at hun var “optaget”.
Men for alle med to øjne, to ører og en nogenlunde velfungerende hjerne står det klart, at den forklaring er humbug.
Det var allerede den 12. november, at politiets teknikere afleverede resultatet af deres arbejde i nogle forseglede kuverter til Justitsministeriet. Alligevel var det først den 17. november om eftermiddagen, at såvel Minkkommissionen som offentligheden og Folketinget blev informeret om, at SMS’erne ikke kunne genskabes.
I fire døgn lå kuverterne enten uåbnede eller også holdt regeringen bevidst på de dårlige nyheder, så lokale socialdemokratiske kandidater ikke fik unødigt smæk af vælgerne til kommunal- og regionalvalget.
Og da nyheden endelig kom frem, gik flere socialdemokratiske fodsoldater i krig med alt og alle, der formastede sig til at antyde, at timingen var en anelse for belejlig for regeringen.
Mens fodsoldaterne kastede om sig med anklager om, at lødige analytikere og oppositionspolitikere skulle være “konspirationsteoretikere” og “Trumpister”, lød forklaringen fra Hækkerup, at den forsinkede offentliggørelse af SMS-nyheden var aftalt med Minkkommissionen.
Desværre for Hækkerup og regeringen har Minkkommissionens formand, Michael Kistrup, dog afmonteret den påstand. Kommissionen havde intet at sige i forhold til, hvornår kuverterne skulle åbnes, og nyheden offentliggøres, forklarer han.
Altså: Det var alene regeringen, der forhalede nyheden.
Om denne forhaling har sparet Socialdemokratiet for yderligere vælgertæsk ved valget den 16. november, kommer vi aldrig til at vide.
Ligesom vi givetvis heller ikke kommer til at vide, hvad der stod i de slettede SMS’er, endsige hvorfor de reelt blev slettet i første omgang.
Hele forløbet er dybt problematisk, fordi det stinker langt væk af et socialdemokratisk forsøg på at tilbageholde kompromitterende oplysninger og dermed påvirke både det netop overståede valg og den igangværende kommissionsundersøgelse.
Det er den slags, der risikerer at rokke ved Danmarks demokratiske fundament og skabe en uhyggelig præcedens for fremtiden.
Når regeringen går til så ekstreme længder for at redde sit eget skind i det, der bedst kan beskrives som den største politiske skandale i nyere tid, spiller den usædvanligt højt spil.
En ubehagelig sandhed er ved at åbenbare sig for stadigt flere: Regeringen holder danskerne for nar. Spørgsmålet er, hvor længe det kan fortsætte.
Den taktiske forhaling af SMS-nyheden kan have reddet Socialdemokratiets valgresultat i denne omgang.
Men skandalen slider efterhånden så meget på statsministeren, resten af ministerholdet og hele partiet, at den kan ende med at koste dyrt til næste valg. Og her er det altså regeringsmagten, og ikke poster i by- og regionsrådene, der er på spil.
Fortsætter skandalen, kan det også ende med for alvor at smitte af på regeringens støttepartier. Tilliden og vælgeropbakningen til Mette Frederiksen og regeringen er for tiden stærkt nedadgående.
Spreder den tendens sig til støttepartierne Radikale Venstre, Enhedslisten og Socialistisk Folkeparti, kan de blive tvunget til at trække tæppet væk under regeringen for at redde deres egen troværdighed.
Om straffen således falder ved næste folketingsvalg, allerede inden – eller om regeringen lykkedes med at narre danskerne, vil tiden vise.