Danske vandselskaber kan effektivisere for 3,9 mia. kr.

Vores vandforsyning drives for ineffektivt, og derfor er den for dyr i drift. Det viser en ny analyse fra Forsyningssekretariatet.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Danske vandselskaber kan effektivisere for 3,9 mia. kr.

Vores vandforsyning drives for ineffektivt, og derfor er den for dyr i drift. Det viser en ny analyse fra Forsyningssekretariatet.
Af Kaj Mieritz, kaj@indblik.net
Der er meget store muligheder for at gøre den danske vandforsyning mere effektiv og billigere. Den drives af en række selskaber, som ikke har konkurrence og derfor ikke incitament til at billiggøre driften.
Det viser en ny analyse med titlen ’Vandsektorens effektiviseringspotentiale 2020-2030’, som klima- energi- og forsyningsministeren i januar bad Forsyningssekretariatet udarbejde. Og resultatet: Den danske vandsektor kan drives 3,9 mia. kr. billigere, hvis det gøres effektivt, især ved hjælp af moderne teknologi.
Direktør i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Jakob Hald udtaler i en pressemeddelelse:
”De danske vandselskaber er naturlige monopoler. Det manglende konkurrencepres fjerner en vigtig tilskyndelse til effektiv drift og god service. Analysen viser, at effektiviseringspotentialet er betydeligt, men også, at det ikke er urealistisk at indfri potentialet frem mod 2030. Det vil gavne alle, der bruger vand, forbrugere såvel som virksomheder.”
Analysen anfører, at det er et konservativt skøn, når gevinsten ved effektivisering er sat til 3,9 mia. kr. Effektiviseringen kan eksempelvis hentes ved investering i ny teknologi, som ud over en mere effektiv drift også understøtter en grøn omstilling og større forsyningssikkerhed.
Analysen peger på fem områder, hvor man kan sætte ind for at effektivisere:

  • Øget konsolidering
  • Lavere lønpræmier
  • Øget brug af bedre, eksisterende teknologier
  • De mindst effektive vandselskaber skal indhente efterslæb i forhold til de mest effektive selskaber
  • Højere produktivitet som følge af at vandsektoren følger den forventede produktivitetsstigning i den sammenlignelige del af den konkurrenceudsatte del af den danske økonomi frem til 2030.

Det hedder videre i analysen: Vandselskabernes kunder, der både er forbrugere og virksomheder, risikerer at betale for meget for vand, hvis selskaberne ikke er så effektive som muligt. Det er en særlig udfordring, fordi drikke- og spildevandselskaberne er naturlige monopoler, der ikke kan miste deres kunder til konkurrenter med bedre kvalitet og pris.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”1780″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=” 4966 “][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”6160”][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?