“Der er noget helt galt”: En problematisk tendens i barselsdebatten har fået Alex Vanopslagh til tasterne

Foto: Liberal Alliance

“Det er arrogant og bedrevidende at regulere i noget så nært og privat som familielivet, uanset hvad man kan finde på af søgte argumenter”, lyder det fra Liberal Alliances partileder.

Af Claes Theilgaard, claes@indblik.dk 

Der er godt gang i debatten om barsel efter en ny aftale mellem lønmodtagerorganisationen FH og arbejdsgiverorganisationen DA, som lægger op til at tvangsfordele – eller “øremærke” – barslen med 11 uger til mor og 11 uger til far. Tager faren ikke sine 11 uger, bortfalder disse ugers barsel.

Venstre er gået sammen med rød blok om at bakke op om aftalen, der skal vedtages politisk for at blive til virkelighed. 

Venstres kolleger i blå blok er dog stærkt kritiske over for aftalen, som du kan læse mere om her.

Det gælder ikke mindst Liberal Alliances partileder Alex Vanopslagh, som flere gange har kritiseret aftalen og bl.a. kaldt den for “et angreb på familielivet og det frie valg”.

Tilhængere af den nye barselsaftale – herunder beskæftigelses- og ligestillingsminister Peter Hummelgaard – mener, at aftalen er god, fordi den angiveligt fremmer ligestillingen.

Men denne tendens med at få barselsdebatten til at handle om ligestilling – og ikke om familiernes og børnenes velbefindende – er Vanopslagh stærk modstander af.

– Der er noget helt galt med barselsdebatten, når den ender med at handle om ligestilling. Vi har ikke barselsorlov i Danmark for ligestillingens skyld. Vi har det for børnenes og familiernes skyld, skriver han således i et populært Facebookopslag.

LA-lederen tilføjer, at han ikke har noget imod et “et mere moderne og progressivt system for barsel”, men at et sådant bedst skabes ved at sætte barslen 100 procent fri, så det alene er op til den enkelte familie at fordele den ud, som det giver bedst mening.

– Men alle tilhængerne af øremærket og tvungen barsel til mor og far, argumenterer ikke ud fra hvad der er bedst for børnene eller familien. De råber alle i kor: ”Hurra! Ligestillingen har sejret!” 

– Men barselsespolitik skal ikke kapres af ligestillingspolitik, identitetspolitik eller aktivistisk feminisme. Det skal handle om én ting: At barnet har det godt – og at familien bedst selv ved hvordan barnet får det godt i forhold til barselsorlov.

Ved at sætte barslen fri vil man også komme f.eks. solomødre, regnbuefamilier, homoseksuelle par og familier, hvor man gerne vil have bedstemor til at tage noget af barslen, i møde, lyder det fra Alex Vanopslagh.

Han mener, at politikerne skal respektere folks frie valg – “også hvis det frie valg betyder, at det er moren der tager det meste af barslen”.

– Vi skal ikke finde os i, at diverse samfundsingeniører vil tvinge deres præferencer ned over hovedet på alle familier i ligestillingens navn. Det er IKKE progressivt. 

– Det er arrogant og bedrevidende at regulere i noget så nært og privat som familielivet, uanset hvad man kan finde på af søgte argumenter.

Aftalen mellem FH og DA er et indspil til de politiske forhandlinger om øremærket barsel. 

Ordningen er samtidig en implementering af EU’s orlovsdirektiv, som også indeholder andre orlovselementer. 

Folketingets partier skal efter planen forhandle øremærket barsel i efteråret.

[adning id="17957"]

Fik du læst?