DF-årsmøde med selvransagelse og klimaudspil

Årsmødet i Herning bød på Dansk Folkepartis nye klimapolitik, roser til landbruget og ingen antydning af modstand til Thulesen Dahls ledelse trods årets valgnederlag.
Foto: Carsten Lundager

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

DF-årsmøde med selvransagelse og klimaudspil

Årsmødet i Herning bød på Dansk Folkepartis nye klimapolitik, roser til landbruget og ingen antydning af modstand til Thulesen Dahls ledelse trods årets valgnederlag.
Af Morten Okkels, mok@indblik.net
Der var ikke lagt op til paladsrevolution, da Dansk Folkepartis politikere og tillidsvalgte mødtes til årsmøde i Herning. Men det var stadig imødeset med spænding, hvor mange hug formand Kristian Thulesen Dahl ville få af sine partifæller efter partiets to smertelige nederlag til folketings- og europaparlamentsvalg 2019.
Svaret var: nærmest ingen hug overhovedet, og det skyldtes til dels, at ingen benægtede, at det var Dansk Folkepartis dårligste år til dato. Efter en turné rundt i landet kunne Kristian Thulesen Dahl præsentere sine og partiets ottepunktsliste, der både ser tilbage og frem som selverkendelse og retningslinjer for fremtiden på samme tid.
Hvad vi lærte af valget, ifølge DF
Punkt nummer 1: Partiet skulle være gået i regering efter valgsejren 2015, hvor mandaterne var til det.
”Vi endte med at blive set som et parti, der ikke er parat til at tage det ultimative ansvar ved at gå i regering. Det dur ikke! Danskerne vil have partier, som er parate til også at tage dét ansvar. Vi skulle have presset mere på dengang,” konkluderede Kristian Thulesen Dahl.
Årsmødet markerede også Dansk Folkepartis nye klimaprogram. Længe har partiet måtte høre for, at det ikke havde en klimapolitik, konstaterede formanden. Nu foreligger så det samlede udspil ’Et grønt Danmark med borgeren i centrum’.
Konklusionen er blandt andet, at Dansk Folkeparti vil forvente, at en klimaaftale med erhvervslivet som medspiller, der ikke smadrer økonomisk vækst, eller som kun vil medføre, at produktion flytter til andre lande med mindst lige så meget negativ effekt.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”2192″ img_size=”750×470″ add_caption=”yes”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Respekt til de danske landmænd
Dansk Folkeparti vil godt slå et slag for klimaet, forsikrer partiet. Det tyder dog ikke på, modsat udmeldinger fra flere andre partier, at vejen skal være at sætte voldsomme yderligere krav til dansk landbrug eller dyrke den meget følelsesladede tilgang.
”Nu er Danmark jo storeksportør af svinekød, så mon ikke det blot vil betyde, at svineproduktion i Ukraine eller Polen bliver større? Har det globale klima så fået det bedre? Eller har vi blot stoppet et ellers mere klimabevidst dansk landbrug i at have vækst og beskæftigelse?” spurgte Kristian Thulesen Dahl retorisk og tilføjede med henvisning til tidens kendte klimaaktivist Greta Thunberg:
“Jeg siger: Stakkels unge pige, der på den måde bliver misbrugt af de voksne, der i stedet burde rådgive og hjælpe. Stop det dog!”
Roserne til landbruget ledte også frem til besøg på andendagen fra Landbrug & Fødevarers formand, Martin Merrild, der blandt andet takkede Dansk Folkeparti for at have indført landbrugspakken sammen med den daværende blå regering.
Ingen panik i Herning
Disse holdninger havde årsmødet ingen indvendinger imod, og to meninger om nogen sag skulle man i øvrigt lede med lup efter at finde. Man kunne dog konstatere, at der var forskellige meninger om, hvem der skulle sidde i hovedbestyrelsen, og om det skulle være et sted for politikere, der søger magtpositioner, eller kun decideret frivillige. Til sidst blev dog hele to kendte, tidligere folkevalgte profiler, Martin Henriksen og Anders Vistisen, dog valgt. Men mest sigende for fraværet af konflikt var måske følgende joke, der bredte sig i årsmødets sidste time:
Hvad er ligheden mellem Kristian Thulesen Dahl og en god flaske portvin? Jo, en god portvin kan holde 21 procent, og det kunne Kristian Thulesen Dahl ikke, sagt med henvisning til folketingsvalgets udfald. Vittigheden blev leveret af en af de menige medlemmer, latteren var stor i salen uden nogen sure miner. Præcis fordi alle vidste, at ingen i virkeligheden kræver partilederens hoved på et fad trods valgnederlag, der havde medført dette andre steder.
Men sådan gør man ikke i Dansk Folkeparti heller ikke i 2019, og det var så den weekend i Herning.
Se hele Kristian Thulesen Dahls tale her.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?