[vc_row][vc_column][vc_column_text]
DTU-projekt vil udvikle CO2-spisende bakterier
CO2-udledning kan modvirkes på mange måder. En af dem er bakterier, der indtager CO2, og det er målet med nyt dansk projekt.
Af Morten Okkels, mok@indblik.net
Bakterietyper, der spiser CO2 fra røggas i industriens udledning lyder fantasifuldt, men er en reel mulighed. DTU-startuppen Secondcircle er i gang med at udvikle de CO2-spisende bakterietyper, skriver fagbladet Ingeniøren.
”CO2-fikserende bakterier er ikke noget nyt. Noget af det første liv på Jorden, var bakterier som kunne fiksere CO2. Så det er nogle af de bakterier, der kunne have levet på Jorden for 3,5 mia. år siden, som vi har taget fat i,” siger Torbjørn Ølshøj Jensen, CEO i Secondcircle.
Konkret fungerer det ved, at bakterierne lever i en væske, der sættes i forbindelse med industriskorstene, og de indtager CO2, som ikke bliver udledt. Dermed producerer de også nye bakterier og udvikler kemiske produkter som acetat, som landbruget kan bruge til gødning. Det fremgår, at Secondcircles bakterier udmærker sig ved at fungere ved 60 grader, en temperatur høj nok til at forhindre andre og uønskede bakterier fra at dukke op.
Hvis de CO2-ædende bakterier for alvor skal blive en succes, er det dog nødvendigt, at prisen er lav nok, til at det giver mening for industrivirksomhederne at betale for den, skriver Ingeniøren videre.
»Det her skal være billigt, og det skal være effektivt, for det er vigtigt, at vi får gjort udledningen fra industrien renere. Vi skal have noget, som minder om vandrensning, bare med CO2,« siger Torbjørn Ølshøj Jensen og forsikrer, at det vil være økonomisk rentabelt for virksomheder at investere i bakterierne, fordi bakteriernes optag af CO2 ikke vil ramme dem på skattebilletten.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”2225″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”6299″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”9046″][/vc_column][/vc_row]