[vc_row][vc_column][vc_column_text]
E-cigaretter fremmer rygestop – men staten fastholder modstand
Nyt internationalt metastudie bekræfter, at e-cigaretter hjælper folk til at kvitte smøgerne. Alligevel ændrer Sundhedsstyrelsen ikke sin politik.
Af Kaj Mieritz, kaj@indblik.net
11 forskere fra universiteter, som omfatter Oxford i England, Harvard Medical School og Massachusetts General Hospital I USA, og yderligere en række britiske, australske, og newzealandske universiteter, er gået sammen om at klarlægge, hvad den eksisterende forskning viser om e-cigaretter. Man fandt 50 studier med 12.430 rygere.
Forskerne stillede spørgsmålet: Kan elektroniske cigaretter (e-cigaretter) hjælpe folk med at holde op med at ryge, og har e-cigaretterne uønskede effekter, når de bruges til dette formål?
E-cigaretter har den egenskab, at de ikke afbrænder tobak, men en væske med nikotin og smagsstoffer. Når man bruger en e-cigaret, opvarmes væsken, og man inhalerer damp, og ikke røg. Man får den vanedannende nikotin, men ikke de giftige stoffer (tjære), som bliver dannet under forbrændingsprocessen. Mange bruger derfor e-cigaretter som overgangsløsning i forsøget på at holde op med at ryge.
De 11 forskere opstillede studierne i følgende kategorier, hvor virkningen af e-cigaretter blev sammenlignet med forskellige alternativer. Resultaterne viste, at for hver 100 rygere, som benyttede e-cigaretter som hjælp til at holde op med at ryge, lykkedes det 10 at stoppe, mens det kun gjaldt 6 af 100, som brugte nikotinerstatning eller nikotinfri cigaretter. Kun 4 af 10 holdt op med at ryge, hvis de fik rådgivning og ikke andet.
Bivirkningerne ved e-cigaretter var hals- eller mundirritation, hovedpine, hosten eller utilpashed. Disse bivirkninger opførte over tid, hvis folk fortsatte med e-cigaretterne. Men konklusionen er, at nikotin-e-cigaretter sandsynligvis hjælper folk med at stoppe at ryge i mindst 6 måneder (den periode, man har målt), sammenlignet med alternativer. Og de kan ikke sættes i forbindelse med alvorligere uønskede bivirkninger.
Indblik.net har forelagt det nye metastudie for Niels Sandø Pedersen, som er Enhedschef for Forebyggelse i Sundhedsstyrelsen. Vil dette studie ændre de danske sundhedsmyndigheders holdning til fænomenet ’e-cigaretter som middel til rygestop’? Svaret er følgende:
Det nye review giver ikke Sundhedsstyrelsen anledning til at ændre de nuværende anbefalinger. Der er behov for flere kontrollede undersøgelser med e-cigaretter med nikotin, der følger deltagerne 6 måneder eller længere, hvilket artiklens forfattere også selv konkluderer. Artiklens forfattere peger desuden på, at der er ubesvarede spørgsmål i forhold til øget tilgængelighed vil øge forbruget af e-cigaretter hos unge.
Det ser ud til, at personer, der anvender e-cigaretter med henblik på rygeophør fortsætter med at bruge e-cigaretter længere end de ville gøre ved brug af rygestopmedicin til brug for rygestop. Det gør en vurdering af langtidssikkerhed særligt vigtig. Det er heller ikke anbefalingen for de nuværende godkendte nikotinprodukt (NRT), der kan købes i håndkøb, at man bruger dem over en længere periode. Det anbefales, at man kun bruger NRT i 8-12 uger. I enkelte tilfælde, ved stor risiko for tilbagefald kan disse produkter benyttes op til 6 måneder, og kun i særlige tilfælde op til et helt år. Nikotinprodukter er til midlertidig brug i forbindelse med et rygestop. De er ikke varige livsstilsprodukter.
Der mangler fortsat langtidsundersøgelser af potentielle helbredsskader ved brug af e-cigaretter.
Indblik.net spurgte endvidere: Hvis nej, mener man ikke forskningen i studiet er valid? Hvis nej, hvor meget mere skal der til? Svaret fra Sundhedsstyrelsen er følgende:
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man bruger rygestopmidler, der er godkendt til formålet af Lægemiddelstyrelsen, og dermed lever op til de krav, der er for at få en godkendelse. Det er de enkelte producenters ansvar at ansøge om godkendelse af deres eget produkt hos Lægemiddelstyrelsen, på samme vis som producenter af de nuværende godkendte produkter har gjort. Der er samtidig behov for uafhængig forskning, der viser langtidseffekterne, både på individ- og befolkningsniveau. Det er særligt vigtigt, at da det ikke ser ud til, at mange brugere af e-cigaretter ikke stopper med at bruge e-cigaretter efter 8-12 uger eller efter 6 måneder.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”9268 “][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=” 9551 “][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”10450”][/vc_column][/vc_row]