Efter Indbliks dækning: Ministerium vil styrke IT-system for at komme “demokratisk problem” til livs

Indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad. (Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix)

Systemet til at indsamle vælgererklæringer har været ramt af nedbrud. Nu lover det ansvarlige ministerium, at systemet vil blive styrket.

Af Claes Theilgaard, claes@indblik.dk 

Indenrigs- og Boligministeriets vælgererklæring.dk-hjemmeside, hvor aspirerende folketingspartier skal indsamle vælgererklæringer, lider under tekniske problemer.

Det kunne Indblik beskrive i sidste uge, hvor tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussens nye parti Moderaterne oplevede, at hjemmesiden gik ned, hver gang de forsøgte at indsamle vælgererklæringer.

Læs mere om det her.

Siden har flere andre partier bekræftet overfor Indblik, at de også har oplevet problemer.

Frie Grønne har fortalt om det i et interview, som du kan læse her.

Overfor Indblik fortæller Indenrigs- og Boligministeriet nu, at man arbejder på at styrke IT-systemet, så fremtidige nedbrud kan undgås.

Ministeriets presseafdeling svarer således:

– Indenrigs- og Boligministeriet har kendskab til to tilfælde af større ustabilitet i den nuværende version af vælgererklæringssystemet, som har været i drift i ca. 1 år. I begge tilfælde har ustabiliteten skyldtes et usædvanligt højt antal kald til systemet inden for kort tid efter et opslag af Lars Løkke Rasmussen på sociale medier med et link direkte til partiet Moderaternes side i systemet. 

– Selvom udfaldet i systemet har set omtrent ens ud for den almindelige bruger, har årsagerne i de to tilfælde været forskellige. Indenrigs- og Boligministeriet arbejder i øjeblikket fokuseret sammen med it-leverandøren på at minimere risikoen for, at noget lignende skal ske igen. 

– I den kommende tid vil der blive gennemført yderligere afprøvninger af systemet, og der vil blive tilknyttet yderligere monitoreringsværktøjer for at styrke systemets robusthed.

Opdateret 08.09.2021 kl. 12:49 med svar fra ministeriet: Indenrigs- og Boligministeriet kan oplyse, at vælgererklæringssystemet virker, som det skal. Der er alene det seneste døgn afgivet ca. 5.000 vælgererklæringer, primært til Moderaterne. Frie Grønne har i perioden frem til og med i dag indsamlet over 16.500 vælgererklæringer, og partiets eventuelle manglende fremdrift skyldes altså ikke vælgererklæringssystemet. Vi har ikke kendskab til aktuelle problemer med at afgive vælgererklæring til Frie Grønne eller andre partier. Det er velkendt, at den meget store interesse for at afgive vælgererklæring til Moderaterne resulterede i en kortvarig ustabilitet i vælgererklæringssystemet mandag den 30. august 2021. Men vi har ikke hørt fra Frie Grønne siden maj måned.

[adning id="17957"]

Fik du læst?