“I danmark har vi ikke en bestemmelse, der siger, at korruption er ulovligt”, lyder det fra Jesper Olsen, formand for Transparency International Danmark.
Af Claes Theilgaard, claes@indblik.dk
Altinget har i denne uge afsløret, hvordan Tandlægeforeningen har brugt sit 20.000 kroners medlemskab af Socialdemokratiets erhvervsklub ved navn “Erhvervsforum Vækst DK” til at få et møde med sundhedsminister Magnus Heunicke (S).
Siden har Sundhedsministeriet mørklagt sagsforløbet.
Ifølge Jesper Olsen, der er ekstern lektor i offentlig ret ved Københavns Universitet og formand den uafhængige NGO Transparency International Danmark, er der dermed tale om korruption.
Han mener, at vi med den seneste afsløring om Heunicke nu har “den rygende pistol”, der beviser, at Socialdemokratiets omdiskuterede erhvervsklub bliver brugt til på korrupt vis at købe adgang til møder med ministre i regeringen.
Alligevel er det usandsynligt, at sagen får konsekvenser for Magnus Heunicke, lyder det.
Det fortæller Jesper Olsen i et interview med Indblik.
Transparency International: Korruption er et hårdt ord at bruge, men det er nødvendigt i denne sag
Hvorfor mener du, at der i den her konkrete sag er tale om korruption?
Det mener jeg der er, fordi Socialdemokratiet har en erhvervsklub, hvor de sælger adgang til ministrene mod betaling. Det er, ud fra en definition der hedder misbrug af betroet magt, hvad der hedder korruption.
I den her debat har vi hele tiden fået at vide, at erhvervsklubben bare er et netværk, der afholder nogle møder. Nu ser vi så, at i hvert fald et af medlemmerne af klubben har en opfattelse af, at man også har købt sig til nogle møder.
Så her har vi den rygende pistol: I hvert fald et af medlemmerne af erhvervsklubben har ved at betale et beløb på 20.000 kroner fået eksklusiv adgang til en minister.
Dermed bliver det jo rent definitorisk misbrug af magt til egen vinding – altså korruption. Det er et ret hårdt ord at bruge, men når der er tale om korruption, er man jo nødt til at bruge det.
“Den her sag illustrerer, hvorfor vi skal ændre offentlighedsloven”
Hvad mener du om, at ministeriet nu mørklægger sagsforløbet?
Jeg spoler lige nogle måneder tilbage. Der holdt retsudvalget i Folketinget nemlig et samråd indkaldt af Karina Lorentzen (Socialistisk Folkepartis retsordfører, red.), hvor der bl.a. blev spurgt ind til offentlighedsloven.
Her blev også henvist til Europarådets korruptionsbekæmpelsesenhed GRECO, som i en rapport har henvist til både partiernes erhvervsklubber og offentlighedsloven som værende problematiske.
Til samrådet lød det så fra ministeren (justitsminister Nick Hækkerup, red.) at han ikke kan forstå, hvordan offentlighedsloven kan have noget med korruption at gøre.
Offentlighedsloven er jo sådan set den, der skal vise, at der ikke er noget at komme efter i sager som denne. Loven skal så at sige både forebygge og dokumentere korruption.
Det kan Hækkerup ikke se, og det har han også understreget i et brev til mig.
Men den her sag viser jo, at offentlighed i forhold til ministrenes møder og lignende er med til at forebygge korruption. Den her sag illustrerer, hvorfor vi skal ændre offentlighedsloven.
Heunicke har ikke begået noget strafbart – men det gør det ikke mindre korrupt
Hvad kan sagen få af konsekvenser for Magnus Heunicke? Kan han pådrages et retligt ansvar, f.eks?
I Danmark har vi ikke en bestemmelse, der siger, at korruption er ulovligt. Derfor handler det i virkeligheden om, hvorvidt der er tale om en straffelovsovertrædelse. Det kan være f.eks. bestikkelse eller mandatsvig.
Jeg ser ikke umiddelbart, at man kan løfte bevisbyrden for, at der i denne sag er begået noget strafbart. Men det gør det ikke mindre korrupt.
Det er vel også det, som Tandlægeforeningen efter afsløringen selv har sagt: At det her jo beviser, at systemet med erhvervsklubber er forkert.
Man kan også se, at flere partier begynder at rykke på sig. Selv Venstre rykker lidt, virker det til.
Jeg opfordrer til, at man skiller skidt og snot ad. Det kan være super fornuftigt at lave netværksklubber og det kan være super fornuftigt at samle penge ind til partier – men man bør ikke blande de to ting sammen.
Det er fair at indsamle penge, så længe det er offentligt, men at lave en klub, hvor man køber sig til eksklusiv adgang, er forkert.
Magnus Heunicke vil ikke give interview
Magnus Heunicke har over for Altinget afvist at give interview i sagen, men tilkendegiver i en skriftlig kommentar, at han ikke giver særbehandling til medlemmer af sit partis erhvervsklub.
– Jeg kommer aldrig til at prioritere møder efter hvem, der er medlemmer af hvilke erhvervsklubber, og min møderække som ny sundhedsminister i 2019 med en lang række organisationer bekræfter da også, at Tandlægeforeningen på inden måde fik noget, der bare ligner særbehandling, hverken positivt eller negativt, lyder det i denne kommentar.
Socialdemokratiet har ingen kommentarer til afsløringen, mens Tandlægeforeningen oplyser, at man nu vil skære alle bånd til erhvervsklubben.
Erhvervsforum Vækst DK har et kontingent på 20.000 kroner om året. Disse penge går til Socialdemokratiets partikasse.
Der er, så vidt vides, ca. 50 medlemmer af erhvervsklubben. Flere andre partier har lignende erhvervsklubber, der også udnyttes til at samle penge ind til politisk arbejde.