En enlig mor på kontanthjælp vil med nye regler få 23.400 kroner udbetalt om måneden: “Det kan ikke rigtig betale sig at tage et job”

Torben Tranæs (Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix)

“Hvis man ser på det isoleret, kan man sige, at nej, det kan ikke rigtig betale sig at tage et job. Det kan det ikke.”, mener cheføkonom og vicedirektør i den uafhængige tænketank Kraka, Jens Hauch.

Af Jeppe Caspersen, jeppe@indblik.dk

Såfremt at anbefalingerne i regeringens ydelseskommission gennemføres, vil dette betyde, at særligt én gruppe af kontanthjælpsmodtagere vil få en månedlig disponibel indkomst, som ligger få tusinde kroner under, hvad de ville tjene i et lavtlønsjob.

Det får økonomer til at konstatere, at det ikke i tilstrækkeligt omfang kan betale sig for dem at arbejde frem for at blive på passiv forsørgelse, fremgår det i en artikel fra Berlingske.

Mandag formiddag offentliggjorde Beskæftigelsesministeriet en 314 sider lang rapport ledsaget af 181 sider bilag med kurver, grafer og tabeller samt syv detaljerede faktaark.

I denne rapport fremlagde regeringens ydelseskommision sit bud på fremtidens kontanthjælpssystem, men især én af disse tabeller får nu økonomer til at påpege, at det for en gruppe kontanthjælpsmodtagere fremover i mindre grad kan betale sig at gå på arbejde fremfor at blive på passiv forsørgelse.

I tabellen har Torben Tranæs og de fem andre medlemmer af Ydelseskommissionen opstillet en række eksempler på, hvor stor en disponibel indkomst forskellige typer af kontanthjælpsmodtagere vil have med den nye model.

Af tallene i tabellen fremgår det blandt andet, at en enlig kontanthjælpsmodtager med tre børn på den forhøjede sats, kommissionen foreslår at indføre, vil have en disponibel indkomst på 23.400 kroner om måneden.

Den selvsamme kontanthjælpsmodtager forventes at kunne få en disponibel indkomst på 26.600 kroner ved at tage et lavindkomstjob. Dette er altså, en forskel på 3.200 kroner månedligt.

– Hvis man ser på det isoleret, kan man sige, at nej, det kan ikke rigtig betale sig at tage et job. Det kan det ikke, siger cheføkonom og vicedirektør i den uafhængige tænketank Kraka, Jens Hauch.

Jens Hauch blev herefter adspurgt, om ikke de 3.000 kroner mere, en enlig mor på kontanthjælp med tre børn, kunne tjene mere om måneden på at tjene et lavindkomstjob, ikke var nok til at give hende et incitament til at arbejde?

– Nej, for hvis hun skal til at arbejde, har hun jo pludselig alle mulige andre udgifter.

– Hun skal måske have en bil eller i hvert fald et togkort, og måske skal hendes børn passes et par gange om ugen af en barnepige.

– Og så bliver der lynhurtigt ikke ret mange penge tilbage. For hende er der bare ikke ret meget gevinst at hente, svarer han.

Flere folketingsmedlemmer kritiserer også udspillet i kraftige vendinger.

Læs mere om det her.

Kunne du lide artiklen her?

Så bliv medlem af Indblik for kun 49 kroner om måneden, støt vores arbejde og få adgang til vores medlemsfordele. Vores medlemmer får bl.a. direkte adgang til at komme med idéer til historier.

Bliv medlem her.

[adning id="17957"]

Fik du læst?