Erhvervsorganisation melder klart ud: Afskaf coronapasset – i dag

Jakob Brandt, direktør i SMVdanmark. (PR-foto fra SMVdanmark)

“Kontrollen har taget overhånd”, lyder det fra Jakob Brandt, administerende direktør i SMVdanmark.

Af Claes Theilgaard, claes@indblik.dk 

Coronapasset skal afskaffes, og det skal ske i dag.

Sådan mener erhvervsorganisationen SMVdanmark, som repræsenterer mere end 18.000 små og mellemstore danske virksomheder.

Sammen med en række andre erhvervsorganisationer, herunder Dansk Erhverv og Horesta, opfordrede SMVdanmark i et debatindlæg i Jyllands-Posten mandag til at afskaffe coronapasset fra den 1. juli.

– Vi har dannet fælles front for at vise politikerne, at det er et samlet dansk erhvervsliv, der står bag opråbet.

– Vi kan alle sammen genkende udfordringerne ved kravet om coronapas, og vi mener, at det er helt afgørende, at vi får afskaffet coronapasset, hvis vi skal sikre en bare nogenlunde hæderlig sæson for f.eks. restauranterne, siger SMVdanmarks administrerende direktør Jakob Brandt i et interview med Indblik.

Hvorfor skal coronapasset afskaffes – og hvorfor netop nu?

Adspurgt om, hvorfor coronapasset bør afskaffes, og hvorfor det lige netop er nu, at tiden er moden til det, lyder svaret fra Jakob Brandt:

– Kigger vi på smitteudbredningen i øjeblikket, går det langt bedre, end eksperterne havde beregnet. Og når det går så godt, må det også afspejle sig i de coronatiltag, vi har.

– Det, vi egentlig bare lægger op til, er at rykke genåbningsplanen frem, så den svarer til den virkelighed, vi er. Alt det, der ifølge planen burde ske den 1. august, bør nu ske 1. juli, siger han.

Samtidig gør det indgribende og rigide krav om coronapas livet svært for det i forvejen hårdt pressede erhvervsliv, som har måttet leve under restriktioner og nedlukninger i mere end et år.

Netop op til den kommende sommersæson, hvor turisme normalt sikrer en stor indtægt, kan coronapasset blive en hæmsko, mener Jakob Brandt.

– Ingen andre lande har det her coronapaskrav. Det betyder, at lykkedes vi med at få udenlandske turister til Danmark, vil de være uforstående overfor coronapaskravet.

– De vil ikke forstå det danske testsystem, og de vil sgu blive testet to-tre gange under deres ophold her i landet. Det er voldsomt bøvlet, og Danmark vil blive valgt fra.

– Coronapaskravet gør det umuligt at leve et meningsfuldt ferieliv, og stiller Danmark dårligt i den internationale konkurrence, siger Jakob Brandt til Indblik.

Han understreger dog, at krav om coronapas måske kan give mening til f.eks. koncerter og fodboldkampe, men at det ikke giver mening i såvel restauranter som zoologiske haver, hvor der kan sørges for afstand m.v.

“Kontrollen har taget overhånd”

At politikerne ikke har fjernet coronapasset endnu, er i Jakob Brandts øjne et symptom på, at de har svært ved at slippe kontrollen og give danskerne den frihed tilbage, som de havde før coronavirussen kom til Danmark og landet lukkede ned.

– Der er et voldsomt ønske om kontrol fra myndighedernes og regeringens side. Kontrollen har taget overhånd, siger han og fortsætter:

– Man er altid bange for et eller andet, f.eks. at en ny variant af coronavirus skal betyde, at det hele kommer ud af kontrol. Vi må bare konstatere efter det ene forsøg efter det andet, f.eks. med Brøndbys guldfest, at det ikke går så galt, som man frygter.

Efterhånden er det nået dertil, at det er svært at se, hvad målet med de fortsatte coronarestriktioner egentlig er, fortæller Jakob Brandt.

Derfor mener han og SMVdanmark, at bøtten bør vendes på hovedet, så alt i princippet er åbent. Så kan man derefter argumentere for lokale eller nationale indgreb og tiltag, der skal imødegå evt. smittespredning.

– Man har stirret sig blind på, at der ikke må være smitte med coronavirus. Men hvad er barren for det, vi kæmper imod?

– I starten var det, at sundhedsvæsenet ikke måtte bryde sammen. OK, det kunne vi alle sammen forstå. Så blev det, at ingen måtte dø af coronavirus. Men hvad er målet så nu?

– Det er svært at se, og det virker helt ærligt, som om der er politikere, der ikke tør slippe grebet og give danskerne deres frihed igen, siger Jakob Brandt til Indblik.

Han mener, at det er realistisk at få coronapasset afskaffet snart, og noterer sig, at hele den borgerlige blok i Folketinget er med på idéen.

Endnu er der dog ikke samlet flertal i Folketinget for en afskaffelse af coronapasset.

Dog fremgår det af en bred politisk aftale, at coronapasset skal være ophævet den 1. oktober i år.

[adning id="17957"]

Fik du læst?