I ly af Ruslands invasion listede regeringen en opsigtsvækkende nyhed ud ad bagdøren: “Det siger noget om, hvor pinlig en sag det er for regeringen”

Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

“Det siger noget om, hvor pinlig en sag det er for regeringen, at de sender nyheden ud fredag eftermiddag, mens alle kigger den anden vej”.

Af Claes Kirkeby Theilgaard, claes@indblik.dk

Sådan lyder det fra Venstres politiske ordfører Sophie Løhde i et interview med Berlingske som reaktion på, at den socialdemokratiske regering kort inden den netop overståede weekend listede nyheden ud om, at den indstiller det kontroversielle forskningssamarbejde om et pandemiberedskab med Østrig og Israel.

Et projekt, som regeringen ellers havde sat 122 millioner kroner af til frem mod 2032.

Årsagen til kritikken fra den politiske ordfører er den påfaldende timing i regeringens udmelding. Nyheden blev nemlig sendt ud fredag eftermiddag, mens alle mediers opmærksomhed var rettet mod Ruslands invasion af Ukraine.

Det er et kendt kneb i politik, at man med fordel kan liste dårlige nyheder ud i ly af kriser eller begivenheder, der sluger alt mediebevågenhed. “Take Out the Trash Day”, kaldes dette kneb, som regeringen tilsyneladende har gjort brug af.

Det omdiskuterede samarbejde med Israel og Østrig tog sin begyndelse, da statsminister Mette Frederiksen (S) sidste år rejste til til Israel, hvor hun skulle møde med landets daværende premierminister Benjamin Netanyahu og Østrigs daværende forbundskansler, Sebastian Kurz.

Formålet var angiveligt at stable et vaccinesamarbejde på benene mellem Israel, Danmark og Østrig.

– Vacciner, vacciner, vacciner, skrev Mette Frederiksen da også i flyveren på vej sydpå, dengang i februar, hvor hun i et Facebookopslag fortalte om formålet med turen.

Siden da har været hård kritik fra såvel støttepartier som oppositionspartier, der har undret sig over, hvorfor Danmark skulle indgå et vaccinesamarbejde med Israel og Østrig, der ikke har nogen særlige erfaringer med vaccineproduktion. Særligt set i lyset af, at Danmark allerede havde et bredt samarbejde om vacciner i EU.

Ifølge Sophie Løhde står det nu klart, at turen til Israel og det omdiskuterede vaccinesamarbejde alene var et “pr-stunt” for Mette Frederiksen, så hun kunne iscenesætte sig selv som en handlekraftig statsminister.

Overfor Berlingske afviser uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen (S) dog, at der har været tale om et pr-stunt. Ifølge ham var det vigtigt at afsøge alle muligheder for samarbejde under coronapandemien.

Han oplyser endvidere, at årsagen til, at han har indstillet samarbejdet med sine “partnere” i Østrig og Israel er, at der ikke er opbakning til dette samarbejde blandt regeringens støttepartier.

[adning id="17957"]

Fik du læst?