Når regeringen kommer med usande påstande – eller mere politisk ukorrekt sagt: løgne – for at liste voldsomme indgreb i danskernes liv og frihed igennem, bør det være årsag til dyb bekymring, skriver chefredaktør Claes Kirkeby Theilgaard i denne leder.
Af Claes Kirkeby Theilgaard, claes@indblik.dk
Landets hospitaler bliver hver weekend “oversvømmet” af alkoholforgiftede unge, og derfor er det på høje tid at forbyde salg af alkohol til unge under 18 år.
Det var budskabet fra sundhedsminister Magnus Heunicke, da han forleden var med i et program på radiokanalen P1.
Problemet med udsagnet er blot, at det intet hold har i virkeligheden. Hospitalerne bliver ikke “oversvømmet” af alkoholforgiftede unge, som Heunicke påstår. Det fremgår af en rundspørge, som TV 2 har foretaget.
Som konsekvens af denne usande påstand er Heunicke med rette blevet beskyldt for at bedrive “fake news”, og ministeren er siden gået i flyverskjul.
Dermed gør han sin partileder, statsminister Mette Frederiksen, kunsten efter. Som bekendt formåede hun nemlig at komme med en endnu mere markant usand påstand, da hun i 2020 lukkede Danmark ned for at begrænse smittespredningen af coronavirus.
Nedlukningen skete på “myndighedernes anbefaling”, lød det dengang. Et år senere slog en ekspertrapport fast, at ingen myndigheder havde anbefalet nedlukningen. Ups.
Der kunne givetvis nævnes mange lignende eksempler på usandheder fra den siddende socialdemokratiske regering, men alene baseret på ovenstående bør det stå klart, at regeringen har et alvorligt problem med usandheder.
Når regeringen kommer med usande påstande – eller mere politisk ukorrekt sagt: løgne – for at liste voldsomme indgreb i danskernes liv og frihed igennem, bør det være årsag til dyb bekymring.
Vi lever i et parlamentarisk demokrati, hvor vi med vores stemme til valgene giver nogle folkevalgte politikere magt til i vid udstrækning at bestemme over vores liv.
Denne magt må en politiker aldrig tage for givet. Den skal forvaltes ansvarlig og ærligt af respekt for de vælgere, som har givet en denne magt.
En stemme på en politiker er en tillidserklæring: Som vælger siger man med sin stemme, at man stoler på en given politiker. Når en politiker taler usandt, misligholdes denne tillid.
Det skaber mistillid ikke blot til den enkelte politiker, men også til hele det politiske system, som vedkommende er en del af. Det er et alvorligt problem.
Tilliden er den lim, der gør, at vores parlamentariske demokrati overhovedet kan fungere.
Hvis ikke vi kan stole på, at politikerne på ærlig vis forvalter den magt, som vi med vores stemme til valgene giver dem, hvorfor så overhovedet stemme?
Når tilliden mellem vælgere og politikere bliver eroderet, er det således hele fundamentet for vores parlamentariske demokrati, der bliver eroderet.
Derfor bør politikere – og det virker mærkeligt at skulle understrege dette – holde sig til sandheden. Og hvis de bliver taget i en usandhed, bør de som minimum lægge sig fladt ned og undskylde.
Alt andet er respektløst overfor de vælgere, der har givet dem magten.
Heunicke gør ingen af delene, og det samme gælder Frederiksen. Det er dybt problematisk.
Konsekvensen af denne arrogante adfærd bliver blot, at danskerne fremover vil være skeptiske overfor alt, hvad såvel Heunicke og Frederiksen som andre politikere kunne finde på at sige. Med rette, desværre.
Dette er en leder, der udtrykker Indbliks holdning. Har du selv noget på hjerte? Send os et debatindlæg her.