Irland viser vejen med gennemskuelige coronatiltag

Danske restauratører og barejere er utilfredse med uforudsigeligheden i regeringens coronatiltag. I Irland har man grebet sagen helt anderledes an.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Irland viser vejen med gennemskuelige coronatiltag

Danske restauratører og barejere er utilfredse med uforudsigeligheden i regeringens coronatiltag. I Irland har man grebet sagen helt anderledes an.
Af Kasper Junge Wester, kjw@indblik.net
Frustrationen er enorm blandt landets restauratører, der som konsekvens af regeringens seneste coronastramninger er tvunget til at lukke allerede klokken 22. Det samme gør sig gældende for barejere og kulturinstitutioner, der samtidig er udfordret af forsamlingsforbuddet, som i samme ombæring blev reduceret fra 100 til 50 personer.
Regeringen og sundhedsmyndighederne har løbende modtaget kritik for manglende gennemskuelighed og for at gennemføre tiltag, der mest af alt forekommer at være tilfældigt udvalgt.
Måske er løsningen at se mod Irland, hvor man har grebet udfordringen helt anderledes an. Fremfor at indføre tiltag og hjælpepakker ad hoc, har de irske myndigheder valgt at introducere, hvad de kalder en National Framework for living with COVID-19. Den består af i alt fem niveauer for nedlukning.
Artiklen fortsætter under billedet …[/vc_column_text][vc_single_image image=”9492″ img_size=”600×300″ add_caption=”yes” onclick=”img_link_large”][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Med hvert niveau følger helt faste begrænsninger og tiltag, og dermed står det på forhånd klart for både befolkning og erhvervsdrivende, hvad det konkret betyder, når smittetrykket stiger, og niveauet hæves, eller vice versa. Dermed er det også muligt at forberede sig på stramningerne, før de træder i kraft.
Den irske løsning giver samtidig mulighed for regionale tilpasninger i stil med dem, der har været indført i de hårdest ramte danske kommuner. I skrivende stund befinder hovedstaden Dublin sig således på niveau 3, hvilket er ensbetydende med en række meget skrappe, men faste krav til blandt andet størrelsen på forsamlinger, mens resten af Irland befinder sig på det mere lempelige niveau 2.
Flere danske politikere har udtrykt ønske om en ordning i stil med den irske. Liberal Alliances partileder, Alex Vanopslagh, har delt Irish Times’ grafik over de forskellige nedlukningsniveauer på Facebook, hvor han efterlyser ”transparens, systematik, forudsigelighed og logik” i de danske tiltag.
”I Danmark har vi i for høj grad uigennemsigtighed, vilkårlighed og mangel på logik,” skriver han videre i opslaget.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”6909 “][/vc_column][vc_column width=”1/3”][qk_post id=”7566 “][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”8197”][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?