Klimaskat satte uro i gang i Chile

Regeringen satte prisen på offentlig transport op, fordi metroen i Santiago skiftede til dyrere sol- og vindenergi. Det fik konsekvenser.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Klimaskat satte uro i gang i Chile

Regeringen satte prisen på offentlig transport op, fordi metroen i Santiago skiftede til dyrere sol- og vindenergi. Det fik konsekvenser.
Af Kaj Mieritz, kaj@indblik.net
Det var i virkeligheden en klimaskat, som startede de efterhånden omfattende uroligheder i Chile. Regeringen indførte sidste år en CO2-skat på konventionelle energikilder og omlagde strømforsyningen til metroen i hovedstaden Santiago fra olie til sol- og vindenergi. Som konsekvens heraf blev prisen på en metrobillet sat i vejret.
Det er direktør for centeret for klima- og miljøpolitik på Heartland Institute, en borgerlig tænketank i Arlington Heights, Illinois i USA, James Taylor, som gør opmærksom på forløbet i en artikel i den amerikanske avis The Epoch Times.
Da folk gik på gaden i Santiago for at protestere mod de stigende metropriser, begrundede regeringen og de fleste medier stigningen med stigende oliepriser.
Problemet er blot, at oliepriserne faktisk ikke stiger, men falder. James Taylor oplyser i sin artikel, at olieprisen faktisk var 25% lavere end et år tidligere og 37% lavere end for fem år siden. Det kan man bl.a. se på benzinpriserne i Chile. En liter benzin koster i dag 1,12 dollar pr liter, for et år siden var prisen 1,28 og for fem år siden 1,50.
Men i 2018 skiftede regeringen metroens energiforsyning fra olie til sol- og vind, samtidig med at den lagde CO2-skat på konventionel energi.
James Taylor skriver videre i sin artikel:
”Mens de bebudede negative konsekvenser af selve klimaændringerne aldrig synes at blive til virkelighed, så betyder klima- og CO2-skatter straks reduktion af borgernes levestandard. I USA er der mange, som nærer bekymring for klimaændringerne, men meningsundersøgelser viser, at de fleste amerikanere ikke er parat til at betale 2 dollar om måneden for at formindske CO2-udslippet.”
Han slutter med følgende konklusion:
”De chilenske protester og de gule veste i Frankrig viser, hvor meget den internationale klimaklasse er ude af trit med den befolkning, den søger at regere og kontrollere. Når folk står over for valget mellem at få forringet deres levestandard nu eller risikere konsekvenserne af klimaændringerne i en fjern fremtid, vælger langt de fleste den sidste mulighed. Sådan vil det blive ved, indtil de forudsagte skadevirkninger af klimaændringerne faktisk viser sig, eller indtil vind- og sol kan konkurrere med konventionel energi. Indtil videre er ingen af delene sket.”[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”3259″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”3230″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”915″][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?