Regeringen risikerer at svække Sundhedsstyrelsens autoritet, lyder det fra læge.
Af Benjamin Vejsager, benjamin@indblik.dk
Regeringen orienterede mandag Folketinget om, at den har anmodet Sundhedsstyrelsen om en genovervejelse om, de skrottede vacciner alligevel kan tages i brug.
Det er gjort i lyset af, at det danske vaccinationsprogram éndnu en gang er blevet forsinket.
– Set i det lys beder vi vores sundhedsmyndigheder om at revurdere vurderingen om at tage AstraZeneca og Johnson & Johnson ud af vaccinationsprogrammet, fortæller sundhedsminister Magnus Heunicke (S) til DR.
Heunicke understreger også, at der stadig er flere data til rådighed om Johnson & Johnson-vaccinen.
Et politisk pres
Anders Beich, der er læge og formand for Dansk Selskab for Almen Medicin, fortæller til Berlingske, at regeringen presser Sundhedsstyrelsen ved at få den til at genoverveje dens beslutning
– Man beder Sundhedsstyrelsen om at gøre noget, som den gør løbende, så det er et politisk pres, man nu lægger på Sundhedsstyrelsen.
– For selvfølgelig vurderer Sundhedsstyrelsen hele tiden, hvad der er af indberetninger fra andre lande, og den har jo ikke sagt, at de to pågældende vacciner er ude af programmet til evig tid.
– Tværtimod har Søren Brostrøm sagt, at vi sagtens kan stå i en situation, hvor vi kommer til at lave en ny vurdering, siger han.
Anders Beich mener, at regeringens anmodning kan risikere at svække sundhedsmyndighedernes autoritet.
– Politisk må man beslutte, hvor meget man vil lytte til sundhedsfagligheden. Jeg synes, at det skrider.
– Først havde vi cannabissagen, hvor man trumfede de sundhedsfaglige indstillinger, og for nylig har forlænget ordningen mod givet råd, og senest har vi haft sagen om et vaccine-frivillighedsspor.
– Det udhuler troen på, at sundhedsfaglighed og sundhedsmyndighed betyder noget, fortæller Anders Beich.
Han understreger samtidig, at det trods alt er politikerne, der skal stå med beslutningen, men at det ville blive yderst problematisk, hvis regeringen stoppede med at lytte til sundhedsmyndighederne.
Anders Beich mener ikke, at man kan fastholde et forsigtighedsprincip med hensyn til de skrottede vacciner, når vi – på nuværende tidspunkt – står i en situation, hvor smittetrykket er lavt, og sårbare borgere er vaccineret.
– I Danmark har vi chancen for at gå med livrem og seler og sikre, at ligningen mellem nytte og skade i forhold til vaccinen går op.
– Og der skal rigtig mange smittede unge mennesker til at producere ét alvorligt tilfælde af covidsygdom, og det er trods alt de 25-39-årige, der kommer til at vente til september, fortæller han.
“Relevant at genoverveje vaccinerne”
I et interview til Berlingske fortæller Socialdemokratiets sundhedsordfører, Rasmus Langhoff, at han ikke køber ind på Anders Beichs præmis om, at regeringens anmodning udsætter Sundhedsstyrelsen for politisk pres.
– Det er relevant at genoverveje vaccinerne, fordi forsinkelsen af Moderna-vaccinen kommer til at udskyde hele vaccinationsplanen. Det ser jeg ikke noget politisk pres i.
– Det er sådan set bare en erkendelse af, at virkeligheden er en anden end dengang, hvor man besluttede at fjerne vaccinerne fra vaccinationsprogrammet.
Langhoff fortæller efterfølgende, at han finder en genovervejelse af de skrottede vacciner særlig relevant efter meddelelsen om, at leverancerne på Moderna-vaccinerne er forsinket.
Kunne du lide artiklen her?
Så bliv medlem af Indblik for kun 49 kroner om måneden, støt vores arbejde og få adgang til vores medlemsfordele. Vores medlemmer får bl.a. direkte adgang til at komme med idéer til historier.