Landbrugets økonomi fik massivt løft i 2019

2019 blev et godt år for landbruget. Den såkaldte bruttofaktorindkomst er foreløbigt opgjort til 31,8 milliarder kroner, og det er kun overgået i 2012.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Landbrugets økonomi fik massivt løft i 2019

2019 blev et godt år for landbruget. Den såkaldte bruttofaktorindkomst er foreløbigt opgjort til 31,8 milliarder kroner, og det er kun overgået i 2012.
Af Kasper Junge Wester, kjw@indblik.net
Det går samlet set den rigtige vej for økonomien i de danske landbrug. Det står klart, efter at Danmarks Statistik har offentligt gjort en foreløbig opgørelse af landbrugets bruttofaktorindkomst (BFI) for 2019.
Bruttofaktorindkomsten er et udtryk for bruttonationalproduktet opgjort i faktorpriser (kostpriser), hvilket vil sige, at man har fratrukket moms og afgifter og tillagt eventuelle subsidier. På dette område har man i 2019 oplevet, hvad Danmarks Statistik kalder en ”markant forbedring af økonomien”.
Landbrugets bruttofaktorindkomst steg således med hele 7,3 milliarder kroner i forhold til 2018, hvilket svarer til en stigning på 29,8 procent. Ikke siden rekordåret 2012 har tallet været så højt.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”7685″ img_size=”full”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]
Særligt svineproducenterne må være godt tilfredse, for det er primært værdien på svin, der trækker op i det samlede regnskab.
”De højere priser skyldes i høj grad udbruddet af afrikansk svinepest i Kina, som har fået udbuddet af svinekød til forbrugerne til at falde,” har chefkonsulent Henrik Bolding Pedersen tidligere udtalt til Danmarks Statistiks egen hjemmeside.
Værdien på de øvrige animalske produkter – i særdeleshed på pelsprodukter – er til gengæld faldet i løbet af 2019, og den samlede værdistigning på 3 milliarder kroner for animalske salgsprodukter skal derfor altovervejende tilskrives de høje svinepriser.
Vegetabilske salgsprodukter udviste omvendt en højere værdi og steg med 1,9 milliarder, svarende til 7,2 procent. Især korn, som steg med 0,7 milliarder kroner, trak op.
Endelig bemærker Danmarks Statistik, at produktionsomkostningerne i landbruget faldt. Det skyldes især, at vejret igen blev mere ”dansk”, end vi oplevede i 2018, hvor varmen og tørken gjorde sit indtog i hele landet. 2019 bød derfor på en bedre høst, og med den faldt udgifterne til foderstoffer. Sammenholdt med de generelt stigende priser på salgsprodukter, resulterede det i en forbedring i bytteforholdene.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”6393″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”6765″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”7457″][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?