Hør artikel
Getting your Trinity Audio player ready...
|
Ledelsesrådgiver Morten Svennson anbefaler her sine tre bedste ledelsesbøger. Læs med og bliv inspireret til at blive en bedre leder. God læselyst!
Af Claes Kirkeby Theilgaard, claes@indblik.dk
Hos Indblik holder vi af gode læseoplevelser. Derfor vil vi som noget nyt begynde en serie med boganbefalinger, så du og andre kan blive peget i retning af bøger, der giver gode læsestunder og stof til eftertanke.
Konceptet for vores serie af boganbefalinger er simpelt: Vi får en interessant person til at komme med korte, skarpe anbefalinger af bøger, som du bør overveje at skrive på læselisten.
I denne omgang med boganbefalinger er det ledelsesrådgiver og tidligere HR-direktør Morten Svennson, der kommer med sine boganbefalinger.
Han har selv skrevet bogen “Lederskabets mørke sider”, hvor han dokumenterer de vidtrækkende negative konsekvenser som offentlige og private organisationer rammes af, når dårlige ledere får frit spil.
I et interview med Indblik har Morten Svennson endvidere fortalt, hvordan statsminister Mette Frederiksens ledelsesstil og minkskandalen kan bruges som casestudie i dårlig ledelse.
Vi håber, at du vil finde inspiration i Morten Svennsons boganbefalinger.
Læs med herunder.
Tomas Chamorro-Premuzic: Why Do So Many Incompetent Men Become Leaders? (and How to fix It)
Hvorfor vi fortsat vælger og forfremmer ledere, som ikke besidder de egenskaber, der skal til for at lykkes i lederskabet er omdrejningspunktet i Tomas Chamorro-Premuzics bog.
Det skyldes at vi tror, at mennesker med karisma, overdreven selvtillid og impression management skaber resultater, og derfor vælger vi dem til lederjobs. Men ofte skjuler der sig bag masken af normalitet mørke personlighedstræk, som for dem til at fremstå som fx egocentriske, arrogante, nedladende, ubehagelige, uforskammet, aggressive, truende. Den type ledere får aldrig deres medarbejdere og teams til at blomstre. Organisationens og virksomhedens performance og produktivitet falder til skade for aktionærerne (fordi de får et lavere afkast) og skatteborgerne( fordi vi betaler en for høj skat).
Løsningen er, at vi vælger og forfremmer ledere med afsæt i data, viden, evaluering samt test fremfor mavefornemmelse og intuition.
Dacher Keltner: The Power Paradox – How we gain and lose influence
Bogen er et af de vigtigste ledelsesbøger, som er udkommet inden for de seneste par år. Magt korrumperer stadig i stor stil, som Kelter illustrerer gennem forsøg og cases, samt hvorfor det er tilfældet.
Hans centrale pointe er paradokset i, at man bliver tildelt magt ved at arbejde for det fælles bedste, men i takt med at lederen forfremmes gør følelsen af at være magtfuld ham mere og mere egocentrisk. Dette illustreres ved række små forsøg, fx at folk i større biler i mindre grad holder tilbage for andre, og at folk der føler sig magtfulde mere tilbøjelige til at spiser af slikskålen, selvom der står, at det er forbeholdt børn.
Når lederen føler sig for magtfuld overskrider hans adfærd de gængse moralske og etiske normer i samfundet, og dermed begynder hans lederkarriere at smule. Han opdager det først når det er for sent, og ofte forstår han forstår ikke hvad der er sket.
Bogen kan anbefales på det varmeste.
Amy C. Edmondson: Den frygtløse organisation
Bogen er en af de bedste ledelsesbøger, som jeg læste sidste år. Grundlæggende handler bogen om hvordan man skaber en organisationskultur baseret på psykologisk tryghed. En kultur, hvor de ansatte er trygge ved at udtrykke deres meninger og tvivl, gøre opmærksom på fejl og lignende uden at man af den grund skal frygte at blive udskammet, ydmyget, nedgjort eller fyret. Når en organisation er gennemsyret af psykologisk tryk skaber det grobund for bl.a. kreativitet, innovation og stigende produktivitet. Bogen indeholder en række anbefalinger og er spækket med cases fra kendte organisationer.
Læs bogen og skab en organisation, som medarbejderne ikke flygter fra.