Mænds dårlige helbred – en blind vinkel i ligestillingen?

Foto: Shutterstock

Ulighed i samfundet er et spørgsmål om livskvalitet, og om selve livet. En DR-dokumentarserie satte i 2016 fokus på problemet med mænds sundhed, og viste f.eks. at mænd i Aalborg Øst gennemsnitligt dør hele 18 år tidligere end kvinder i nærliggende Hasseris. Indblik sætter fokus på det oversete ligestillingsproblem, som mænds dårlige helbred udgør.

Af Daniel Holst Pinderup, redaktion@indblik.dk

“Det er faktisk sindssygt, at vi ikke har gule veste og oprør i gaderne”, sagde sundhedsminister Magnus Heunicke i 2019 om uligheden på sundhedsområdet. Mænds sundhed er et område med særlige udfordringer, hvilket WHO anerkender med en særskilt strategi fra 2018.

Gennemsnitligt dør mænd fire år tidligere end kvinder, men forskellen er særligt tydelig i bunden af samfundet; Aalborg Øst betegnes som et socialt belastet område, mens Hasseris er relativt velstillet – forskellen er 18 leveår i gennemsnit.

Mænd bliver oftere syge og dør oftere af sygdommene

I en kronik i Information sætter dr. Svend Aage Madsen fra Forum for Mænds Sundhed fokus på mænds sundhedsmæssige udfordringer. Han illustrerer blandt andet mænds overdødelighed med type-2 diabetes. Ikke blot er forekomsten 17 procent højere blandt mænd – mænds dødelighed af sygdommen er hele 75 procent højere end kvinders. Han peger på et behov for ændring af hvordan sundhedsvæsnet arbejder med mænd:

– Det vigtigste er tidlig opsporing af sygdomme – både fysiske og psykiske. Sagen er nemlig, at det går mænd markant dårligere, når de har fået sygdomme end kvinder. Blandt andet fordi sygdommene opdages for sent og dermed behandles, når de har udviklet sig til det værre. Derfor foreslår vi blandt andet, at udsatte mænd systematisk tilbydes helbredstjek, hvis de ikke selv jævnligt går til lægen, siger Madsen til Indblik.

Svend Aage Madsen peger på tre overordnede indsatsområder: Indtænkning af køn i tiltag og strategier for fysisk såvel som mental sundhed; ændring af de forhold, der udsætter mænd for sundhedsrisici, og som medfører, at de har så høj dødelighed; samt indretning af sundhedssystemet, så det i højere grad passer til mænd i alle aldre. 

Derudover peger han på mental mistrivsel og isolation som et særligt problem. Ensomhed blandt mænd er stigende, og det er den største faktor i forhold til mentale lidelser og dødelighed ved sygdom. Han uddyber:

– Det, der skaber den største sårbarhed i forhold til fysiske med især psykiske sygdomme er isolation og ensomhed. Blandt andet fordi der ikke er nogen til at holde øje med ens tilstande.  I disse år vokser andelen af mænd, der lever single, barnløse og ensomme. Dermed vokser en gruppe i samfundet, som er sårbare. Derfor er der stort behov for nye fællesskaber for mænd – vi foreslår her Mænds Mødesteder, som findes mange steder rundt om i landet.

Forum for Mænds Sundhed er på finansloven med to millioner kroner årligt til og med 2022, hvor støtten udløber.

Handler ligestilling også om mænds sundhed?

KVINFO er nationalt videnscenter om køn og ligestilling, og fik med finanslovsaftalen i 2021 et løft på fire millioner kroner om året til sit videnscenter. Foreningen var ved Indbliks henvendelse travlt optaget med forberedelserne til Kvindernes Internationale Kampdag, men presse- og kommunikationschef Mai Rasmussen henviser til KVINFOs hjemmeside – her frembringer en søgning på ”sundhed” to artikler om mænds højere dødelighed af covid-19.

I landets største kommune, København, er der stor opmærksomhed på problemet og velvilje til at sætte ind omkring mænds sundhed hos Sundheds- og Omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF):

– Vi kender godt til problematikkerne om mænds dårligere sundhed, og at de for eksempel går mindre til lægen eller i mindre grad benytter øvrige forbyggende sundhedstilbud sammenlignet med kvinder. Det vil vi gerne ændre på, udtaler Sisse Marie Welling til Indblik. 

Hun uddyber:

– Derfor bestræber vi os på at få flere mænd til at benytte vores sundhedsfremmende og forebyggende tilbud ved for eksempel at tilbyde sundhedsforløb i naturen og gøre rammerne bedre, så det bliver lettere at have sund adfærd i arbejdstiden, f.eks. gennem motion.

Københavns Kommune har derfor et særligt fokus på udendørs aktiviteter, herunder for borgere med netop diabetes. I storbykommunen oplever man positive tilbagemeldinger omkring blandt andet seniorfodbold:

– Vi har også gode erfaringer med seniorfodbold via samarbejde med DBU. Mange mænd foretrækker aktiviteter udendørs. Derfor har vi udendørs træning for borgere med diabetes eller forløb i vores terapihave for borgere med stress eller depression, lyder det fra borgmesteren.

[adning id="17957"]

Fik du læst?